Exxon hädas jõkke lekkinud naftaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puhastustööd Yellowstone'i jõel.
Puhastustööd Yellowstone'i jõel. Foto: SCANPIX.

ExxonMobil näeb kurja vaeva Yellowstone’i jõkke voolanud naftareostuse puhastamisega. Õnnetus on toonud kaasa üleskutsed parandada kiiremas korras torujuhtmete turvalisust.


Üle 30 sentimeetise läbimõõduga Yellowstone’i jõe põhjas paiknev naftajuhe purunes nädal tagasi veidi enam kui 30 kilomeetrit ülesvoolu Billingsi linnast Montana osariigis USAs.

Enne kui Exxon lekke sulgeda suutis, voolas jõkke ligikaudu 1000 barrelit naftat.

USA keskkonnakaitseameti (EPA) andmetel on naftat täheldatud 72 kilomeetrit allavoolu.

Tegemist on jõega, mis on koduks ohustatud kalaliikidele ning kujutab endast ka rändlindude pesaala.

EPA regionaaljuht Jim Martin ütles, et suurem osa naftast asub 30 kilomeetri piirkonnas lekkest. Vesi olevat aga sügav ja vool kiire, mis muudab puhastustööd väga keerukaks.

«Veetase on niivõrd kõrge ja vool nii tugev, et me ei saa saata sinna inimesi paatidega naftat otsima ja kokku koguma,» ütles Martin.

Samas avaldas ta lootust, et suured veekogused aitavad naftat kiiremini lagundada.

Hetkel toimuvad puhastustööd peamiselt piki kaldaid, kuhu paigaldatakse naftat imavaid absorbentmaterjale. Jõe ääres on ka tsisternautosid, mis kokkukogutud naftat voolikutega eemaldavad.

Exxoni sõnutsi on naftat täheldatud koguni 130 kilomeetrit allavoolu. Firma on läkitanud reostusega tegelema 525 inimest.

Edward Markey USA energia- ja kaubanduskomisjonist juhtis tähelepanu sellele, et aasta ajaga on leidnud aset juba kaheksa suuremat leket.

«Õnnetused torujuhtmetega toimuvad praktiliselt üle kogu USA, föderaalvalitsus peab olukorra rangema kontrolli alla võtma,» ütles ta.

USA transpordiministeerium ütles, et Exxon peab kiiremas korras tõstma kõnealuse 111-kilomeetrise naftajuhtme ohutust.

Lekke põhjuste väljaselgitamine käib.

Exxoni sõnutsi kontrolliti 1991. aastal rajatud naftajuhtme seisukorda viimati maikuus.
 

CopyrightThe Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles