Ameerika agentuur vana kontinendi viha all

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa kantsler Angela Merkel ja rahandusminister Wolfgang Schäuble.
Saksamaa kantsler Angela Merkel ja rahandusminister Wolfgang Schäuble. Foto: SCANPIX

Kõrged Euroopa ametnikud ründasid eile raevukalt reitinguagentuuri Moody’s, asetasid küsimärgi alla Portugali rämpsreitingu ja ähvardasid kõik kolm juhtivat agentuuri liistule tõmmata.


Euroopa vimm Moody’se ja ta kahe konkurendi, Standard & Poor'si ja Fitchi vastu on pinna all podisenud juba pikemat aega. Leidub neid, kelle meelest on kolmik üritanud mõjutada võlakriisiga seonduvaid poliitilisi otsuseid.

Portugali reitingu kukutamine nelja pügala jagu leidis aset ajal, mil euroalas on käimas kuum arutelu selle üle, kui kõvasti tuleks eraviisilistele Kreeka võlakirjade hoidjatele peale käia, et nood Ateenale maksetega lisaaega annaksid.

Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso leidis, et agentuuri otsuse ajastus on kahtlane ning süüdistas Moody’st «eksitustes ja liialdustes».

«Ma kahetsen seda otsust sügavalt. Ja ma kahetsen seda nii ajastuse kui ulatuse osas,» ütles Barroso.

«Kõige austuse juures selle agentuuri vastu, meie institutsioonid tunnevad Portugali paremini.»

Saksa kantsler Angela Merkel ja Prantsuse rahandusminister Francois Baroin üritasid teisipäeval avalikkust Moody’se sammu suhtes rahustada ja kinnitasid, et nende otsuseid see ei kõiguta.

Barroso kommentaarid, millele sekundeerisid Saksa rahandusministri Wolfgang Schäuble eilsed väljaütlemised, andsid aga mõista, et Euroopa hääletoon muutub. Mõlemad mehed leidsid, et agentuuride võimu tuleb hakata kärpima.

«Me ei mõista, millest selle teadaande puhul lähtuti,» ütles Schäuble. «Reitinguagentuuride monopol tuleb murda.»

Euroala turud said pärast reitingulangetust tugeva hoobi. Portugali võlakirjade tootlused sooritasid eile ühe käesoleva aasta järsematest äkktõusudest. Prantsuse tasuliste maanteede firma Autoroutes du Sud oli sunnitud tühistama võlakirjaoksjoni.

Veel murettekitavam oli aga, et Itaalia 10-aastaste riigivõlakirjade tootlused hüppasid esmakordselt alates 2008. aasta novembrist üle 5 protsenti piiri.

Itaalia nakatumine seaks aga ohtu kogu europrojekti, kuna tegemist on niivõrd suure majandusega.

Reitinguagentuurid seisid kindlana. Moody'se pressiesindaja ütles, et agentuur kavatseb jätkata «sõltumatute ja objektiivsete krediidiriski hinnangute väljastamist».

S&P ütles: «Me keskendume oma rollile: anda investoritele sõltumatu ja globaalselt järjepidev maksevõime ülevaade, põhinedes meie poolt avalikustatud kriteeriumitele.»

Mõned analüütikud süüdistasid Euroopa ametnikke katses juhtida valijate ja finantsturgude tähelepanu kõrvale nende võimetuselt kriisile lahendust leida.

«ELi liidrid teeksid targasti, kui lõpetaksid reitinguagentuuride süüdistamise omaenda saamatuses eurokriisi lahendamisel,» ütles konsultatsioonifirma Re-Define’i juht Sony Kapoor.

Euroopa kaebused meenutavad aprillikuist kriitikat Washingtonis, kui S&P langetas USA riigivõlakirjade väljavaadet keset Valge Maja ja vabariiklastest kongressmenide eelarvekõnelusi. USA rahandusministeeriumi ametnikud väitsid tookord, et S&P ei olnud läbirääkimistega kursis.

Euroopa ametnikud on rõhutanud, et reitingulangetused langevad sageli kokku ELi tippkohtumistega – mis nende hinnangul annab tunnistust agentuuride politiseerumisest.

Näiteks langetas S&P Kreeka reitingut enne juunikuist ELi tippkohtumist, Moody’s aga neli päeva enne märtsikuist euroala liidrite erikohtumist. Fitch kukutas Portugali reitingut ühe teise ELi tippkohtumise päeval märtsis, Moody's alandas aga Iirimaa reitingut päeval, mil käimas oli detsembrikuine tippkohtumine.

«Reitinguagentuurid tegelevad poliitika, mitte ökonoomikaga,» ütles üks kõrge ELi ametnik. «Reitingulangetuste ajastus ei ole juhus.»

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles