USAs levib soolenakkus: jäljed viivad McDonald’sisse

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
The logo of a McDonald's restaurant is seen in Bordeaux, France, June 18, 2018. Picture taken June 18, 2018. REUTERS/Regis Duvignau
The logo of a McDonald's restaurant is seen in Bordeaux, France, June 18, 2018. Picture taken June 18, 2018. REUTERS/Regis Duvignau Foto: REGIS DUVIGNAU / REUTERS

Üle 100 ameeriklase on haigestunud parasitaarsesse soolenakkusesse, mille levitajateks peetakse McDonalds’it.

USAs Illanoisi ja Iowa osariikide terviseametid uurivad tsüklosporiaasi puhangut, vahendab CNN. Kõik haigestunud olid mõned päevad enne McDonald’sis söömas käinud.

Tsüklosporiaas on parasiidi tekitatud soolenakkus, mis satub inimese soolestikku söögi või joogiga. Haigustekitajad levivad fekaal-oraalsel teel nendega saastunud toitude, puu-ja juurviljade, salatite või marjade söömisel ning saastunud vee joomisel. Haigusnähtudeks on kõhulahtisus, isutus, kõhukrambid, puhitus ning need ilmnevad enamasti umbes nädal pärast nakatumist. Osal haigestunutel  esineb ka oksendamist, palavikku ja gripi sümptomeid.

Haigus võib kesta alates mõnest päevast kuni mõne kuuni – kusjuures haigestunu võib vahepeal end paremini tunda. Haiguse ennetamiseks tuleks käsi pesta pärast tualeti kasutamist ning enne toidu valmistamist ja söömist. Ühtlasi tuleks vältida pesemata puu-ja juurviljade söömist.

Illinoisi osariigis asuva terviseameti sõnul on neil teateid 90 haigestunust. «Esialgne uurimine viitab McDonald’si restoranides pakutavale salatile,» seisis terviseameti teates. «Ligikaudu neljandik haigestunutest teatas, et käisid mõned päevad enne haigestumist McDonald’sis söömas.» Amet kutsub üles inimesi, kes on lähipäevil McDonald’sis söömas käinud ning kogevad tsüklosporiaasi sümptomeid, pöörduma kohalikku tervishoiuasutusse.

Iowa terviseamet saatis sarnase sisuga kirja ka enda osariigi elanikele. «Sel suvel on olnud mitmeid tsüklosporiaasi haiguse puhanguid,» seisis teates. «Me töötame koos erinevate instituutidega, et leida põhjus.»

McDonald’s töötab samuti koos toidu-ja terviseinstituutidega, et teha selgeks, kust haigupuhang alguse sai. Oma e-kirjas kirjutasid nad, et mõlema osariigi tervishoiuasutused on nendega ühendust võtnud. «Kuna haiguspuhangu põhjus on veel ebaselge, otsustasime võtta McDonald’site restoranidest kahtlusalune salat välja ja asendada see uuega.» Salati eemaldamine hõlmab ligikaugu 3000 USA restorani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles