Kasahstani president sunnib kaevandusfirmasid kulda riigile andma

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuld.
Kuld. Foto: SCANPIX

Kasahstanis luuakse riiklik kullatehas, millele kõik kaevadamisega  tegelevad ettevõtted  peavad tooraine andma, kirjutab bnews.kz.

Kasahstani president Nursultan Nazarbajev tõdes, et riigis tuleb kehtestada kullafirmade tegevust juhtiv seadus, mis aitaks riigil suurendada kullatootmist ja parandada toodangu kvaliteeti.

Ria Novosti andmetel kaevandatakse Kasahstanis aastas 40 tonni kulda, perspektiivis soovitakse seda numbrit suurendada 70 tonnini. Võrdluseks, maailma suurimate kullatootjate pingereas viiendal kohal oleva Venemaal näitaja oli eelmisel aastal 201 tonni.

Kasahstani kullavarusid hinnatakse 800 tonnile, seejuures on leiukohad kas väikse (kuni 25 tonni) või keskmise suurusega (kuni 100 tonni). Kokku on riigis kasutusel ligi 120 leiukohta.

Lenta.ru kirjutab, et üheks Kasahstani kullasektori suurimaks investoriks pidi saama Venemaa ettevõte Poljus Zoloto. 2009. aastal ostis viimane KazakhGoldi, mille tõttu tekkis konflikt ettevõtte eelmiste omanikega. Asja sekkusid riigi võimud ning Venemaa ettevõte teatas oma aktsiate müügist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles