Saaremaal pannakse poodi üles piimaautomaat

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pudelipiimad
Pudelipiimad Foto: Toomas Huik

Saare Selveris kavatsetakse juba sellel aastal müüma hakata mahepiima otse piimaautomaadist, kokku kavatsetakse üle Eesti paigaldada 35 sellist automaati.

Ligikaudu kahemeetrine ja 150 liitrit piima mahutav reklaamidega kaunistatud piimaautomaat paigaldatakse Selveri piimaleti kõrvale, kirjutab ajaleht Saarte Hääl.

Tegemist on pastöriseerimata naturaalse mahepiimaga, mis säilib 2–3 päeva. «Selle aja jooksul jõuab tarbija kenasti piima ära tarbida,» sõnas TÜ Eesti Mahe juhatuse liige Jaan Kiider.

Mahepiima rasvaprotsent kõigub tema sõnul aasta lõikes. «Suvel on lahjem, talvel üle nelja protsendi, aga alla 3,5 ei tohiks langeda,» kinnitas Kiider. Piima väljamüügihinnaks kujuneb 1 või 1,10 eurot.

Piimasoovijad ei saa aga piimaautomaadist piima võtta oma pudelitesse, tuleb kasutada automaadi kõrval asetsevas korvis olevaid liitriseid plastmasspudeleid.

«Inimene võtab pudeli, laseb piima pudelisse ja keerab ise korgi peale,» seletas Jaan Kiider, lisades, et pudeli eest eraldi maksma ei pea, see on piimahinna sees.

Piim tuuakse automaati otse Jaan Kiideri Riido talust ja seda vahetatakse ülepäeva. «Kuna esialgu ei ole läbimüük ilmselt nii suur, siis suudan ma oma taluga automaadi ära varustada,» sõnas Kiider.

Selveri avalike suhete juht Annika Vilu ütles Saarte Häälele, et loodetavasti saavad Selveri kliendid poest mahepiima osta juba lähitulevikus, kuid ühtegi kindlat kuupäeva ta veel välja öelda ei söandanud.

Piimaautomaatide soetamiseks vajaliku toetuse saamiseks põllumajanduse registrite ja informatsiooni ameti (PRIA) kaudu avaneb vastav meede augusti lõpus. Üle Eesti on esialgu plaanitud paigaldada 35 automaati. Ühe piimaautomaadi maksumus on 27 000–30 000 eurot olenevalt varustusest ning automaadid saadakse Itaalia tootjatelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles