Rannakalurid on tänavuse räimesaagiga rahul

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Räimelast
Räimelast Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kuigi kalurid pole veel 15 aasta tagust hinda räimekala eest saanud, rõõmustab tänavune kevad selle sajandi suurimate räimesaakidega neid väga.

«Merevesi läks soojaks ja mõrrad hakkasid jõudsasti kasvama, tuli välja tuua,» kirjeldas merevetika mõrda tulemist Nasva kalur Ülo Tammeväli ajalehele Meie Maa.

Veel nädal tagasi mõõtis ta merevee temperatuuriks 11 kraadi, kuid juulikuu alguse soojad ilmad tegid merevee ka sügavates kohtades soojaks.

Kahe kilo räime eest sai liitri bensiini

Tammeväli meenutas 1996. aastat, kui kalur sai kahe kilo räime eest osta liitri bensiini. See oli hea aeg, mis paraku kestis vaid paar aastat, sest 1998. aasta Venemaa majanduskriisi järelmõjusid kannatavad mõned kalamehed seniajani. Siis langes järgnevatel aastatel räime hind alla krooni kilost, ka see tegi kaluri meele mõruks.

Räime tänavuse hinnaga jäävad kalamehed juba rahule. Algul maksti 22 senti kilost, lõpupoole 19. Viie-kuue kilo räimekala eest saab nüüd liitri bensiini osta. Seda, kas kunagi saab jälle kahe kilo räime eest liitri bensiini, kalurid ise ka enam ei usu.

Ülo Tammeväli lisas, et kalaäri on nüüd korrektne, enam ei peteta kalurit sellega, et müügihind kukkus ja niipalju, kui lubati, maksta ei saa. Tema sõnul on juba noored mehed taas kalapüügi vastu huvi ilmutanud. «Ehk läheb varsti nii, et noored tugevad mehed askeldavad jälle rannas, vahepealsetel aastatel oli kalapüük pensionäride hobi,» kirjeldas Tammeväli.

Rannakalurid on täheldanud, et kui räime saadakse kastmõrrast rohkem, jääb tuulehaugi vähemaks. Kuusk ütles, et kuus aastat tagasi sai tema kevadisel hooajal seitse tonni räime ja 20 tonni tuulekala.

«Räime oleme viimastel aastatel eelmisest poole rohkem saanud. 2009 saime 25, eelmisel aastal 50 ja tänavu sada tonni. Tuulehaugi vastavalt nendel aastatel vähem,» ei teinud Tiit Kuusk saladust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles