Türilane sai prillipoest valed raamid

, Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlaste sõnul tunnevad läätsi kandvad lapsed end kenama, sportlikuma ja sõprade poolt hinnatumana
Teadlaste sõnul tunnevad läätsi kandvad lapsed end kenama, sportlikuma ja sõprade poolt hinnatumana Foto: Raigo Pajula

Türilane Kersti valis prillipoes välja endale meelepärased raamid, kuid tellitud prillidele järele minnes selgus, et klaasid olid pandud raamidele, mida ta tegelikult ei tahtnud.


Kui Kersti hakkas uurima poetšekki, siis selgus, et kirjas polnud muud kui klaasid ja üldsumma - mitte sõnagi raamidest ega raamide hinnast, kirjutab

Järva Teataja

.


Tarbijakaitseameti avalike suhete osakonna peaspetsialist Kadri Kauksi ütles tarbijakaitseseadusele viidates, et kauba või teenuse eest maksmisel peab müüja andma tarbijale ostu tõendava dokumendi, millel on kirjas kaupleja nimi, tegevuskoha aadress, müügikuupäev ning iga kauba või teenuse hind ja tasutud summa.

«Seega peab olema ostutšekil kirjas, mille eest ja kui palju tarbija maksnud on,» täpsustas ta.

Kersti ütles müüjale, et raamid pole õiged, kuid müüja jäi enesele kindlaks ja nii läks Kersti nördinult koju, teadmata, mida edasi teha.

Kauksi ütles, et kui tootel on mingi puudus, on seadusejärgne pretensiooni esitamise aeg kaks aastat alates ostust. Eeldatakse, et kuue kuu jooksul ilmnenud puudus oli olemas juba ostu ajal.

«See tähendab, et esimesed kuus kuud on müüjal kohustus tõendada defekti päritolu. Pärast kuue kuu möödumist otsustatakse ekspertiisi üksikasjad kokkuleppel,» selgitas Kauksi.

Tarbija peab esitama pretensiooni kohe, kui selle avastab, kusjuures säilinud peab olema ostutšekk. Ilma müüki tõendava dokumendita võib müüja probleemi lahendamata jätta.

Valed raamid saanud Kersti lõi viimaks käega ja leppis kaubaga.

Mida teha siis, kui ostetud on küll soovitud kaup, ent toode on ebakvaliteetne või veaga? «Kui tegemist on tootmisdefektiga, on ostjal õigus nõuda kas tasuta parandamist või toote asendamist,» ütles Kauksi.

Kui ka asendatud tootel ilmneb puudusi, hakkab sellele kehtima uus pretensiooni esitamise tähtaeg kaks aastat.

Kaebus tuleb esitada kohe

Kui selgub, et müüja pole koostööaldis ja keeldub kaupa parandamast või asendamast, parandab või vahetab kauba ebaõnnestunult või ei paranda ega asenda kaupa mõistliku aja jooksul, võib ostja nõuda lepingu lõpetamist ja raha tagastamist.

Probleemi ilmnedes tuleb müüja poole pöörduda kohe, kuid mitte hiljem kui kahe kuu jooksul puuduse avastamise päevast. «Kui müüja suulise kaebuse peale ei reageeri, peab kaebuse esitama kirjalikult ja lisama juurde koopia müügidokumendist,» õpetas Kauksi.

Kaebusse tuleb märkida oma nimi ja kontaktandmed, kaebuse esitamise kuupäev, kaubal või teenusel esinev puudus ja oma soovitatav lahend.

Müüja on kohustatud kaebuse vastu võtma ja tarbijale 15 päeva jooksul kirjalikult vastama. Ühtlasi on tarbijal õigus nõuda müüjalt kirjalikku märget kaebuse vastuvõtu kohta.

Kui müüja keeldub kaebust lahendamast või tarbija pole nõus müüja pakutud lahendiga ja leiab, et tema õigusi on rikutud, võib abi saamiseks pöörduda tarbijakaitseameti ja tarbijakaebuste komisjoni poole. Viimane samm oma õiguste kaitseks on pöörduda kohtusse, sest on probleeme, mida ei õnnestu või pole võimalik kohtuväliselt lahendada.

Teenuse puuduse kõrvaldamisega seotud kulutused, nagu posti-, veo-, tööjõu- ja materjalikulu, peab maksma müüja. «Tootega pole mõtet poe poole pöörduda, kui tarbija on toodet rikkunud näiteks kasutusjuhendi eiramisega,» ütles Kauksi.

TEAVE

* Iga müüja vastutab nende kaupade eest, mida tema on teile müünud.

* Kaup peab olema ohutu ja nende tarbimisomadustega, mida te tavaliselt eeldate.

* Te peate saama kauba kohta tõest teavet pakutavate kaupade hulgast teadliku valiku tegemiseks.

* Iga müügiks välja pandud kauba peal või juures peab olema hind, millega seda kavatsetakse müüa.

* Kui tasutav summa on väiksem kui 300 krooni, peab kaupleja ostudokumendi andma tarbija nõudmisel.

* Restoranis, baaris, kohvikus jm toitlustusasutustes peab teile esitatav arve olema koostatud vastavalt menüüs näidatud hindadele. Teenustasu pole lubatud arvele eraldi lisada.

* Toitlustuskohtade peasissekäigu läheduses peab olema pakutavate roogade ja jookide hinnakiri, et enne sisseastumist oleks võimalik otsustada, kas see on teile meelepärane ja rahakotile sobiv koht.

Allikas: tarbijakaitseamet

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles