USA rahandusminister tahab tagasi astuda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tim Geithner.
Tim Geithner. Foto: SCANPIX.

Tim Geithner kaalub tagasiastumist USA rahandusministri ametipostilt – kuid siiski mitte enne, kui pingelised läbirääkimised riigi laenulimiidi tõstmise ja maksekatkestuste vältimise üle on lõpetatud.


Üks ministeeriumi ametnik kinnitas eile Financial Timesile, et  Geithner ei kavatse teha oma otsust käimasolevate keerukate läbirääkimiste keskel.

Küll aga on Geithner lähedalseisvate allikate sõnutsi rääkinud oma töökaaslastele juba nädalaid, et plaanib valitsusest lahkuda.

Geithner kuulus esialgsesse majandusmeeskonda, mis aastal 2009 koos president Barack Obamaga ametisse astus.

Tänaseks on sellest grupist lahkunud kõik kõrged ametnikud peale Geithneri – alates Larry Summersist kuni Peter Orszagini.

Geithner ütles Clinton Global Initiativei kokkutulekul Chicagos, kus temalt mainitud spekulatsioonide kohta aru päriti, et kavatseb «lähitulevikus» ministeeriumi jääda.

Uudis võimalikust lahkumisest tuleb ajal, mil Valge Maja ja kongress näivad olevat eelarvepoliitika osas omadega kinni kiilunud.

Rahandusministeerium on hoiatanud, et USA võib juba augustis laenumaksed katkestada, kui kongressil ei õnnestu kergitada 14 300 miljardi dollari suurust laenulimiiti.

Mis omakorda võiks paisata maa tagasi majanduslangusse.

Analüütikud osutavad mitmele konkreetsele riskifaktorile. Esimene neist on tõsiasi, et augustis aegub ligikaudu 500 miljardi dollari väärtuses USA riigivõlakirju. Investorid võivad  otsustada nad rahaks teha.

Teine mure on, et valitsus võib olla sunnitud kärpima kulutusi üleöö 44 protsendi võrra. Ja peab siis otsustama, millistest maksetest alustada: kas intressidest või hoopis veteranide sotsiaaltoetustest?

Ilmselt tuleks USA maksekatkestuste kiiluvees ridamisi kohtuasju, kuna ettevõtted ja rühmitused asuvad kaitsma oma huve, ütlevad analüütikud, ennustades advokaatidele tõelist kullavihma.
 

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles