Mis vahe on roosil ja roosil?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Inglise roosid, uus-antiikroosid, peenraroosid, pinnakatteroosid, pargiroosid, väänroosid… Mis erinevus neil on ja kas siis üks roos polegi lihtsalt roos?

Uus-antiikroosid

Uus-antiikrooside näol on tegemist Mandri-Euroopas aretatud Inglise roosidega. Need on valdavalt tihedate vanamoodsate täidisõitega põõsas- või väärisroosid. Enamjaolt on põõsad meetri-pooleteise kõrgused, kuid leidub ka madalakasvulisi peenraroosi kasvuga uus-antiikroose. Kõrgemaid uus-antiikroose võib istutada nii üksikult kui väiksema rühmana.

Kataloogides võib uus-antiikroose leida erinevate nimede alt - näiteks Nostalgie roosid, Märchen roosid, Romantica ja Renaissance roosid.

Uus-antiikrooside plussid:

  • ilusad suured täidisõied,
  • huvitavad värvid ja värvikombinatsioonid,
  • lõhnavad õied.

Uus-antiikrooside miinused:

  • osade sortide õied muutuvad peale vihma koledaks;
  • äraõitsenud õied ei pudene põõsalt, vaid tuleb kääridega välja lõigata;
  • paljud sordid vajavad aias pritsimist lehehaiguste vastu.

Näited sortidest: «Augusta Luise» «Gebrüder Grimm», «Nostalgie».

Peenraroosid

Peenraroosid on kasvult madalamad (40-80 sentimeetrit) ja õied on pisut väiksemad kui uus-antiikroosidel.

Madalakasvulised uus-antiikroosid on sisuliselt ka peenraroosid. Peenraroosid annavad kõige parema efekti rühmana istutades. Peenraroosidel mängib nii üksikõie ilu kui rikkalik õitsemine, mis annab aias tugeva värvilaigu.

Näited sortidest: «Goldelse», «Home and Garden», «Schackenborg».

Pinnakatteroosid

Pinnakatterooside näol on tegemist peenraroosidega, mis sobivad suurtele istutusaladele. Kasvult võivad olla sordid nii lamanduva kui püstise kasvuga. Sortidele on iseloomulik väga terve, tugev ja haigustele vastupidav lehestik.

Õied on peenraroosidest väiksemad, kuid õitsemine on peenraroosidest rikkalikum. Eriti moodsad ja rikkalikult õitsevad on lihtõielised pinnakatteroosid, millel on vihmakindlad ja isepuhastuvad õied.

Kesk-Euroopas on pinnakattesordid sedavõrd talvekindlad, et ei vaja talvekatet. Eestis tuleb pinnakatteroose aga talveks katta nagu peenraroose. Pinnakatterooside puuduseks on mittelõhnavad õied.

Näited sortidest: «Aspirin», «Sweet Pretty», «Fortuna Rigo».

Pargiroosid

Pargiroosid on roosid, mis ei vaja talveks katmist või vajavad seda minimaalsel määral. Enamikel sortidel on eriti tugev esimene õitsemislaine.

Paljud pargiroosid on üpriski eakad, mistõttu on soovitav teha profülaktilist pritsimist lehehaiguste vastu.

Näited sortidest: «Therese Buqnet», «A. Macenzie», «Rose de Rescht».

Allikas: Hansaplant

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles