Ekspert: eripensionid saaks asendada III samba maksetega

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Janno Järve.
Janno Järve. Foto: Liis Treimann

III pensionisamba maksete erisoodustusmaksust vabastamine avab võimaluse kaaluda eripensionide asendamist iga-aastaste maksetega III sambasse tulevaste eripensionäride jaoks, ütles Eesti rakendusuuringute keskuse Centar vanemanalüütik Janno Järve.


«See eeldab aga päris olulisi poliitilisi otsuseid ja siiski ka täiendavaid muudatusi III pensionisamba regulatsioonis, sest tänane süsteem on vabatahtlik, kuid eripensionide temaatika suure tõenäosusega vabatahtlikuks jääda ei saa,» lisas Järve.

Praegu käsitleb riik tööandjate makseid töötajate III pensionisambasse erisoodustusena, seetõttu tuleb neilt tasuda tulumaksu. Järgmisest aastast saavad tööandjad teha töötajate pensioni III sambasse sissemakseid ilma tulumaksu tasumata. Tööandja ja töötaja kokku saavad maksuvabalt III sambasse maksta aastas kuni 6000 eurot või kuni 15 protsenti töötaja aasta brutopalgast.

«III pensionisambasse tehtavate makse regulatsioon muutub tööandja jaoks veidi lihtsamaks ja see on muidugi mõistlik, samas mingit olulist tõuget see III samba maksetele kasvule tõenäoliselt ei anna,» kommenteeris Järve. «Raha suunamiseks III sambasse peavad tööandja ja töötaja selles kokku leppima, ehk teisisõnu peab töötaja eelistama palgatõusule kõrgemat pensioni tulevikus.»

«Võimalikud positiivse mõjud III samba maksetele saavad olla pigem psühholoogilised – kui tööandja teeb töötajale palgaläbirääkimiste käigus ettepaneku konverteerida osa palgatõusust pensionimakseteks, siis töötaja hakkab selle teema vastu ehk veidi rohkem huvi tundma ja seetõttu otsustab säästmise kasuks,» märkis analüütik. Teine ja vahest isegi olulisem mõju on tema sõnul aga see, et avaneb võimalus kaaluda eripensionide asendamist iga-aastaste maksetega III pensionisambasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles