EL karistas nelja autoklaaside tootjat hiigeltrahviga

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saint-Gobain logo firma Pariisi lähistel asuval peahoonel.
Saint-Gobain logo firma Pariisi lähistel asuval peahoonel. Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Komisjon karistas nelja autoklaaside tootjat kartellikokkuleppe eest rekordilise 1,38 miljardi euro ehk 21,6 miljardi krooni suuruse trahviga.


Kartellisüüdistuse said maailma suurim klaasitootja Prantsuse Saint-Gobain, Jaapani suurim klaasifirma Asahi Glass, Jaapani Nipponile kuuluv Pilkington ja Belgia firma Soliver, vahendas

Bloomberg

.

Saint-Gobain peab maksma 896 miljonit eurot ehk 14 miljardit krooni. Tegemist on üldse suurima rahatrahviga, mida Euroopa Komisjon on kunagi määranud kartellile või üksikule firmale.

Asahi Glassi karistati 113,5 miljoni euro suuruse trahviga, Londonis asuvat Pilkingtoni 370 miljoni ja Soliveri 4,4 miljoni euroga.

EL määras Saint-Gobainile, Pilkingtonile ja kahele konkurendile eelmisel aastal 487 miljardi eurose rahatrahvi osalemise eest kartellis, mis oli seotud  ehitustööstuses kasutatavate klaaside hindadega.

Komisjon otsustas trahvisummat suurendada, kuna rikkumised jätkusid. «Trahv on kõrge turu suuruse ja juhtumi tõsiduse tõttu ning Saint-Gobaini varasema kuriteo pärast,» selgitas ELi konkurentsivolinik Neelie Kroes.

Saint-Gobaini aktsia hind Pariisi börsil langes pärast uudist kohe neli protsenti, sel aastal on aktsia kaotanud oma väärtusest 56 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles