Saab saab kinnisvara eest raha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX.

Saab Automobile sai pihku finantsilise päästerõnga. Nimelt õnnestus firmal paar päeva pärast palgafondi kokkukuivamist müüa maha osa oma kinnisvarast, mida uutelt omanikelt kasutuseks liisima hakatakse.

Raskustes «rootslane» nõustus müüma Hemfosa Fastigheteri juhitud kohalike kinnisvarainvestorite konsortsiumile 50,1-protsendilise osaluse oma kinnisvarast, ettevõtte peamine Trollhättani tootmisliin kaasa arvatud.

Kui plaan käima läheb, võib Saab pääseda kokkuvarisemisest – pärast ligi kolm kuud kestnud tootmisseisakut, mis tulenes tarnijatele tasumata jäänud arvetest.

Möödunud nädalal halvenes Saabi olukord järsult, kui firma teatas, et ei suuda maksta palka oma 3800 töötajale, mispeale ametiühingud ähvardasid algatada pankrotimenetluse.

Lisaks kinnisvaratehingule võib Saab saada sularaha ka esmaspäeval kokkulepitud müügileppest: avalikustamata Hiina firma peaks ostma neilt 582 sõiduautot ja maksma nende eest 13 miljonit eurot.

Juuni alguse poole teatasid Saabi omanikud kokkulepetest kahe Hiina firma, Pang Da ja Youngman Automotive’iga, milles näevad võimalust bränd päästa ja autosid Hiinas kokku panema hakata. Analüütikute hinnangul võib Hiina valitsus tehingutele veto peale panna.

Kuigi ülalmainitud kinnisvaratehing võib pakkuda lühiajalist leevendust likviidsuse vallas, on Saabi tulevik siiski ülimalt ebakindel, kuna tegemist on väikese nišitootjaga, mis paikneb kõrgete tööjõukuludega riigis ja kuulub omanikele, kelle rahalised võimalused on piiratud.
 

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles