Briti valitsus sai Hiinalt peapesu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina peaminister Wen Jiabao ja Suurbritannia peaminister David Cameron.
Hiina peaminister Wen Jiabao ja Suurbritannia peaminister David Cameron. Foto: SCANPIX.

Suurbritannias visiidil viibiv Hiina peaminister Wen Jiabao noomis teravalt David Cameroni valitsust, mis on rõhutanud inimõiguste puudumist Hiinas. Weni sõnutsi peab London «näpuga näitamise» lõpetama.


Hiina valitsus on üha vihasem selle peale, et Cameron nõuab neilt järjepidevalt suuremat poliitilist vabadust. Peaminister Wen ütles, et Peking ei taha Briti «loenguid» enam kuulda.

Weni külaskäigu raames kirjutati Londonis alla ligikaudu 1,4 miljardi naela väärtuses kaubanduslepinguid. Muuhulgas lubab Peking koostöös Bank of Chinaga Hiinasse tegutsema Briti energiaettevõtte BG Groupi.

Samal ajal aga ütles üks kõrge Hiina ametnik Financial Timesile, et Cameroni jõuliste väljaütlemiste tõttu inimõiguste teemadel langeb Suurbritannia Hiina kaubanduspartnerite nimekirjas madalamasse liigasse.

Ametnik ütles, et Suurbritannia «on kaotamas Hiina silmis oma positsiooni ja ei ole enam nii heas kirjas kui Saksamaa, Prantsusmaa, Itaalia ja Hispaania».

Wen ütles välisministeeriumis antud pressikonverentsil: «Hiina ja Suurbritannia peaksid inimõiguste osas austama teineteist, austama fakte, kohtlema teineteist kui võrdset partnerit, tegelema pigem koostöö kui näpuga näitamisega ning lahendama oma konfliktid dialoogi abil.»

Wen kõneles ka Hiina 5000-aastasest ajaloost, mille jooksul neil kirjeldamatuid kannatusi on tulnud taluda. «See on õpetanud meid mitte kunagi teistele loenguid pidama, vaid austama rahvaid lähtuvalt võrdsusest,» ütles ta.

Cameron väljendas eilsel pressikonverentsil veendumust, et Suurbritannia võib rääkida Hiinale otsekoheselt oma muredest inimõiguste vallas, säilitades samas ka head ärisuhted.

Kõrged Hiina ametiisikud ütlesid aga Financial Timesile, et Suurbritannia hoiak on nüüd hakanud kahepoolseid suhteid tugevasti õõnestama.

Üks teine Hiina ametnik oli nõus väitega, et ka teised Euroopa riigid on Hiina suhtes inimõiguste küsimusi tõstatanud. «Kuid nemad rõhutavad inimestevaheliste suhete hoidmist ja asetavad inimõiguste küsimused konteksti. Briti valitsus ja meedia aga näevad Hiinat läbi liiga kitsa prisma.»

Teadaolevalt ütles Wen eilsel eraviisilisel koosviibimisel, et suhted Suurbritanniaga on tähtsad, lisades: «Ma loodan, et nad alla ei käi.»

Uuringufirma Chatham House partneri Kerry Browni hinnangul on Weni kommentaaride valguses ilmne, kui vihased on Hiina liidrid selle peale, et Cameron mullu oma esimesel Hiina-visiidil inimõiguste küsimuse väga avalikult üles võttis.

«Teised Euroopa liidrid nagu Angela Merkel, Nicolas Sarkozy ja Silvio Berlusconi ei ole oma pead niimoodi pakule pannud. Ja Cameron nüüd saab selle eest,» ütles ta.
 

Copyright The Financial Times Limited 2011.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles