Töötus on mehe puhul lahutuse enne

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeste puhul tähendab töötus suurenenud võimalust, et naine soovib lahutust.
Meeste puhul tähendab töötus suurenenud võimalust, et naine soovib lahutust. Foto: SCANPIX

Meeste puhul tähendab töötus suurenenud võimalust, et naine soovib lahutust, näitas värske Ameerikas tehtud uuring. Meeste otsust kooselu lõpetada naise töölkäimine või töötus samas ei mõjuta.


Ajakirjas American Journal of Sociology ilmunud Ohio ülikooli teadlaste uuring näitas, et kuigi järjest rohkem naisi siseneb tööturule, on surve leiva lauale muretsemise kohustuse osas jäänud meestele samaks, vahendas Tartu ülikooli teadusportaal novaator.ee.

Lisaks suurenenud võimalusele maha jäetud saada, on töötutel meestel ka suurem kalduvus ise lahutust nõuda, isegi siis, kui nad peavad oma abielu õnnelikuks. Erinevalt töötutest meestest soovisid töötud naised lahutust töötavatest naistest vähem. Töötavad naised soovisid samas lahutust rohkem ainult siis, kui nad oma abieluga üldse rahul ei olnud.

Teadlaste sõnul tuleb põhjusi otsida naise rolli muutumises. Naiste tööhõive on kasvanud ning naiste töötamist aktsepteeritakse, kuid meeste töötus on paljude jaoks siiani vastuvõetamatu. Lisaks sellele eksisteerib kaksipidine suhtumine ning toetuse puudumine meestele, kes täidavad naistele omistatud rolle (näiteks teevad majapidamistöid).

Naise puhul ei ole töötu staatus või otsus tööle minna abielunormide rikkumine. Teadlased leidsid, et töötamine tagab naistele pigem rahalise turvalisuse, mis võimaldab neil soovi korral abielu lõpetada.

Ohio ülikooli teadlase Liana Sayeri juhitud uuring tugineb USA riikliku perede ja majapidamiste uuringu käigus aastatel 1987-88, 1992-94 ja 2001-02 enam kui 3600 paari käest kogutud andmetele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles