205-aastase ajalooga Rootsi investeerimispank kaotas litsentsi

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joakim Schaaf ja Erik Saeres Rootsi finantsinspektsioonist teatamas pressikonverentsil Carnagie ülevõtmisest.
Joakim Schaaf ja Erik Saeres Rootsi finantsinspektsioonist teatamas pressikonverentsil Carnagie ülevõtmisest. Foto: AFP / Scanpix

Rootsi Riigivõla amet võttis üle 205-aastase ajalooga Rootsi investeerimispanga Carnegie, mille litsentsi Rootsi finantsinspektsioon (FI) täna tühistas.


Riigivõla amet võttis üle Carnegie Investment Bank AB ja Max Matthiessen Holding AB, mis kokku moodustavad Stockholmi börsil noteeritud Carnegie, vahendas

aripaev.ee

.

«Kui Riigivõla amet poleks Carnegie'd üle võtnud, tulnuks panga tegevus lõpetada,» teatas amet. «See oleks põhjustanud tagatise väärtuse kiire languse.»

Rootsi finantsinspektsioon leidis, et Carnegie on võtnud «erakorraliselt suuri riske» andes ühele kliendile väga suure laenu. Carnegie poolaasta aruandest nähtus, et sellest ähvardas panka miljardi Rootsi krooni suurune laenukahjum.

Pärast ülevõtmist saab Carnegie litsentsi tagasi. Carnegie Investment Bank AB ja Max Matthiessen Holding AB on tagatiseks 5 miljardi Rootsi krooni suurusele laenule, mis raskustes Carnegie sai läinud kuul Rootsi keskpangalt ning mille Riigivõla amet täna üle võttis.

Carnegie saab uue omaniku, kuid tegevus jätkub ja klientide investeeringud ei ole ohus, kinnitas Carnegie täna väljastatud pressiteates.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles