Kinnisvaraturg vaevleb kõikjal probleemides

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Maailmas tervikuna ei ole kinnisvaraturul midagi rõõmustavat, valitseb üleüldine langus ja põhja peaks jõutama tänavu viimases kvartalis.



Just sellist trendi näitab kinnisvarauuringute firma Knight Frank esimese kvartali tulemusi kokku võttev ülevaade. Märtsi lõpule eelnenud 12 kuuga kasvasid kinnisvara hinnad maailmas vaid 1,8 protsenti.

Kõige viletsam on olukord Põhja-Ameerikas, kus aastane langus oli 0,4 protsenti. Euroopas jäid hinnad samaks, Aasia kasv oli 8,4 protsenti.

Knight Franki kinnisvaraindeksisse arvatud 50 riigist pooltes kinnisvara hinnad kas ei muutunud üldse või suisa langesid. Ka aasta tagasi oli selliseid riike 25.

«See on ilmselge tunnistus sellest, et maailma elukondliku kinnisvara turul on endiselt tõsised probleemid,» tõdes Knight Franki analüüsikeskuse juht Liam Bailey, kelle sõnul oli veel detsembri lõpus aastane kasv 3,3 protsenti ehk peaaegu poole kiirem. Olukord halveneb, sest Euroopas oli langus esimeses kvartalis 4,1 protsenti.

Bailey sõnul võiks tulemust, mille järgi Euroopal ja USA-l läheb kehvasti ja Aasial hästi, praeguses maailmamajanduse olukorras normaalseks pidada, kui ei oleks teisi asjaolusid. Nii toob ta näiteks Venemaa, mis märtsi lõpu pingereas jäi Iirimaastki tahapoole. Kui mujal riikides peegeldab kinnisvaraturg majandust, siis idanaabri juures see nii ei ole.

Venemaa valitsuse elamuehituse turgutusprogramm suurendab pakkumist ja langetab keskmist hinda üle terve riigi, ehkki tegelikult Moskvas ja Peterburis keskmine hind tõuseb.

Euroopa murelaste, PIGSi ehk nn sigariikide Portugali, Iirimaa, Kreeka ja Hispaania elamuturul avaneb vaatamata sarnastele majandusprobleemidele erinev pilt: kui Hispaanias kinnisvara hinnad viimases kvartalis langesid 2,5 protsenti ja Iirimaal ulatus langus lausa 4,5 protsendini, siis Kreeka ja Portugali turg ilmutab paranemismärke ja viimase kvartali kasv oli vastavalt 0,3 ja 1,8 protsenti.

Kui üldiselt peetakse üleilmse turu kõige suuremaks riskiks USAd, siis Knight Franki analüütikute hinnangul on see hoopis Aasia. «Nii Hiinas, Taiwanis kui Hongkongis on risk, et turg kuumeneb üle ja kasv paisub mulliks,» märgivad nad. Seda juhul, kui valitsused ei suuda laenuandmist piirata.

Lootus on, et sellega saadakse siiski hakkama. «Praegune aeglustumine peaks jätkuma ja saavutama põhja selle aasta viimases kvartalis,» prognoosib Bailey just sellele eeldusele tuginedes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles