Seltsid süüdistavad panku kindlustusvõtjate ahistamises

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brilliance'i auto Shanghai autonäitusel. Uue auto ostuga käib enamasti kaasa kaskokindlustus.
Brilliance'i auto Shanghai autonäitusel. Uue auto ostuga käib enamasti kaasa kaskokindlustus. Foto: SCANPIX

Kindlustusseltsid leiavad, et pangad peavad hakkama pakkuma inimesele võimalust kindlustada liisinguauto või laenuga ostetud eluase vabalt valitud teenusepakkuja juures.

Kuigi kindlustusteenuse müük pakendatuna autoliisinguga või eluasemelaenuga on ametlikult keelatud, siis pole saladus, et pangad pakuvad aktiivselt laenuvõtjale ennekõike oma kindlustusseltsi tooteid. Nii juhtub sageli, et koos ühest pangast laenulepinguga lahkub inimene sealt ka sama panga kindlustusseltsi poliisiga.

Et ühest kanalist mitme teenuse müük toob hea edu, näitab kindlustusseltside statistika, kus on näha, et suurte pankadega kindlustusfirmad omavad ka märkimisväärset turuosa. Kaotajaks jääb siin aga kindlustusvõtja, sest tihti pakuvad konkurendid suurpanga seltsist soodsamat hinda.

Kindlustusseltside liit teatas, et tegi vastavasisulise seaduseparanduse ettepaneku ka rahandusministeeriumile.

«Meie ettepanek sisaldab kaht tähtsat muutust,» ütles kindlustusseltside liidu esimees Mart Jesse. «Kui inimene peab laenu tingimuste järgi sõlmima kindlustusleping, siis võib ta vabalt valida seltsi või kindlustusmaakleri ja teiseks, kui laenuandja tegeleb kindlustusega, siis on tal kohustus pakkuda inimesele mitu kindlustuspakkumust.»

Kindlustusseltside liidu teatel on muudatuse heaks kiitnud ka konkurentsiamet ja tarbijakaitse.

Ka finantsinspektsioon on korduvalt teatanud, et on pole kindel, kas inimesed oskavad erinevaid kindlustusseltside pakkumusi võrrelda. Või kas neil on üldse teadmist, et mitu seltsi pakkuvad sama teenust.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles