Kuidas parandada varjulise aianurga kasvutingimusi?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norulill.
Norulill. Foto: Hansaplant

Aias leidub tihtipeale selliseidki kasvukohti, kus valgust napib, ent kuhu tahaks siiski kujundada kena varjuaia. Järgnevalt mõned näpunäited, kuidas parandada varjuaia tingimusi.


Valgus

Lihtne viis tuua varjulisse kohta taimedele ja endalegi natuke rohkem valgust, on kujundada puid ja põõsaid tüvivormiks või neid harvendada, eemaldades puu võra ja põõsaste sees olevad harud. Tüvivormi saad kujundada, kui saed ära puu alumised oksad, nii et puu kroon jääb lihtsalt maapinnast kõrgemale. Samamoodi võib teha ka põõsastega, mõnestki põõsast saab vormida väikese puu. Nii saad muuta koha õhulisemaks ja valgusküllasemaks.

Pinnas

Teine moodus taimedele sobivate tingimuste loomiseks on mulla parandamine. Näiteks hapnikuvaese ja tihke savimulla parandamiseks lisa orgaanilist materjali: suuremaid puukooretükke, jämedamat komposti, kõdunenud sõnnikut. Sega materjal ülemisse mullakihti, kuni 20 sentimeetri sügavusele ja tee seda järjepidevalt, kuni näed, et peagi piisab vaid mullapinna kobestamisest ja pole enam vaja nii palju kaevata. Kuivadele liivmuldadele võib lisada peenemat, mulda kokku siduvat materjali, näiteks turvast, sõnnikut või kõdunenud komposti.

Mulda võid parandada ka pinnase katmise teel. Kattel on palju eeliseid, kuna see hoiab mulla niiske, ohjeldab umbrohtusid ja reguleerib temperatuuri. Mulla katmiseks vali kõdunev orgaaniline materjal.


Allikas: Hansaplant

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles