Keit Pentus: maa riiklik hindamine on ajast ja arust

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskkonnaminister Keit Pentus.
Keskkonnaminister Keit Pentus. Foto: Toomas Huik

Reformierakondlasest keskkonnaministri Keit Pentuse väitel on maa riiklik hindamine ajast ja arust ning seda pole vaja üldse teha.

«Kogu see süsteem, mis paberil siiamaani kehtib ja mille järgi peaks riik väga kuluka ja ajamahuka üleriikliku maa hindamise seaduses täpselt määratlemata aja järel läbi viima, on minu hinnangul täiesti ajast ja arust,» kinnitas Pentus. «Seetõttu ei ole praktiline niisuguse rudimendiga edasi toimetada ja tuleb analüüsida võimalusi selle süsteemi muutmiseks.»

Ministri sõnul peaksid niisugused ajad Eestis küll juba möödas olema, kui maa väärtus või hind kuidagi riiklikult välja selgitatakse. «Me ei vii ju ka läbi leiva riiklikku hindamist. Hind kujuneb turul ja selle väljaselgitamiseks ei ole riigil vaja korraldada täiendavat hindamist,» selgitas Pentus.

«Suund on praegu sinnapoole, et maamaksu koormus inimestel peab ikka vähenema, mitte vastupidi,» lisas ta. «See, et pärast 2001. aastat ei ole toimunud korralist maa hindamist, ei tähenda veel, et me ei tea maa hinda. Maa väärtus on teada sellest sõltumata, et riiklikku hindamist ei ole viimase kümne aasta jooksul tehtud.»

Minister märkis, et vastavalt Riigikogus vastuvõetud seadusele peaks elamumaa maks 2013. aastast suures osas kaduma. Tallinnas ja ka teistes linnades on küll ka suuremaid krunte kui 1500 ruutmeetrit, kuid neid pole palju ning ka need on edaspidi 1500 ruutmeetri ulatuses maamaksust vabad.

Pentus mainis, et maamaks laekub täies ulatuses kohaliku omavalitsuse eelarvesse, riigieelarve ei saa sealt sentigi. Kuidas peamiselt ärimaale kehtima jäävat maamaksu arvestamise süsteemi ringi teha, nii et see ei sõltuks mingist riiklikult kehtestatud hinnast, seda tulebki nüüd analüüsida.

«Rõhutan aga veelkord, et maamaksu koormus inimestele ei tohi tõusta, pigem peab vähenema,» rõhutas minister.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles