Berlusconi kangutab kaasmaalast Euroopa Keskpanga juhatusest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lorenzo Bini Smaghi.
Lorenzo Bini Smaghi. Foto: SCANPIX

Itaalia peaminister Silvio Berlusconi üritab diplomaatilise kriisi lahendamiseks muuta Euroopa Keskpanga juhatuse koosseisu, kutsudes sealt Prantsusmaa rahustamiseks ära kaasmaalast Lorenzo Bini Smaghit.

Järgmiseks Euroopa esikeskpankuriks peaks saama praegune Itaalia keskpanga juht Mario Draghi.

Berlusconi ütles reporteritele, et on palunud Lorenzo Bini Smaghil taanduda, kuna lubas seda Prantsusmaale – et viimane soostuks toetama Draghi kandidatuuri.

«Et saada Prantsusmaa heakskiitu meie kandidaadile Mario Draghile, pidi Euroopa Keskpanga juhatusse pääsema nende esindaja. Ja Bini Smaghi pidi talle oma koha vabastama,» ütles Berlusconi.

Üks ametlik allikas ütles Financial Timesile, et Berlusconi sekkumisele eelnes Prantsuse valitsuse eraviisiline hoiatus, et nad võivad Draghi ametissemääramise – mis peaks toimuma juuni lõpus toimuval ELi tippkohtumisel – «edasi lükata», kui Bini Smaghi tagasi ei astu.

Itaalia valitsusel puudub meelevald sundida Bini Smaghit EKP juhatusest tagasi astuma.

Valitsus eeldas, et Bini Smaghi on valmis seda tegema, kui talle pakutakse Itaalia keskpanga «teise mehe» kohta – Fabrizio Saccomanni asemele, kes kerkiks pärast Draghi Frankfurti suundumist panga presidendiks.

Rahandusminister Giulio Tremonti surub aga Itaalia keskpanga presidendiks hoopis riigikassa peadirektorit Vittorio Grillit.

Seetõttu on Bini Smaghi tuleviku kohale kerkinud küsimärk, Tremonti ja peaministri vahel kisub aga jõukatsumiseks.

Reutersi teatel keeldus Bini Smaghi Berlusconi palvet kommenteerimast.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles