Parts: ma pole Eleringi hinnaprognoosist kuulnudki

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Parts.
Juhan Parts. Foto: Peeter Langovits.

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsi sõnul ei tea ta Eesti elektrivõrke haldava Eleringi eile avaldatud elektri hinna prognoosist midagi.

«Ma ei ole kuulnudki, et Elering teeb hinnaprognoose. Ma kuulen esimest korda sellist asja,» sõnas Parts pärast Iru elektrijaama jäätmeenergiaplokile nurgakivi asetamist. Eleringi 2011. aasta varustuskindluse aruandes ilmunud 60-protsendist hinnatõusuprognoosi nimetas Parts Postimehe, mitte aga võrguettevõtte enda üllitiseks.

Partsi väitel ei saa Eleringi viie aasta peale ulatuvat prognoosi tõsiselt võtta, sest sellise perioodi jooksul ei ole võimalik turu käitumist ennustada. «Kuidas saab teha hinnaprognoose süsteemioperaator? Mille põhjal? Hind ju kujuneb reaalselt börsil,» ütles Parts.

OÜ Elering prognoosi kohaselt on 2016. aastal keskmine elektri hind Eestis 48,5 eurot megavatt-tunni eest ehk ligikaudu 60 protsenti rohkem kui praegusel suletud turul. Elektriturg avaneb täielikult 2013. aastal.

Parts tõi aga vastupidise näite Põhjamaade börsilt. «On olnud aastaid,  kus Põhjamaade keskmine elektri tootmise vabaturuhind oli isegi väiksem kui täna Eestis nii-öelda reguleeritud hinnaga elektrihind,» ütles Parts.

Sõltumata prognoosidest peaks Eesti Energia Partsi sõnul kindlasti rajama uue põlevkivielektrijaama. «Valitsuse hinnangul: ühemõtteliselt,» ütles Parts. «Küsimus, mida tuleks arutada, on: kuidas tugevdaks see projekt Eesti Energia pikaajalist finantsvõimekust?»

Eleringi juht Taavi Veskimägi ei soovinud Partsi väiteid täna kommenteerida. Tema selgitav arvamuslugu ilmub homses Postimehes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles