Pangapealike palgad 36 protsenti üleval

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jamie Dimon.
Jamie Dimon. Foto: SCANPIX.

Financial Timesi andmetel sooritas USA ja Euroopa pangajuhtide keskmine palk mullu 36-protsendilise hüppe ja saavutas 9,7 miljoni dollari taseme, kuigi nende saavutused olid sektori lõikes üsna erinevad.


Kaks tööstusharu suurkuju – Jamie Dimon JPMorganist ja Lloyd Blankfein Goldman Sachsist – said enam kui 15 korda rohkem palka kui aastal 2009.

Dimonile maksti aastal 2010 ligi 21 miljonit dollarit, mis tagas talle FT tipp-pankurite palkade-boonuste edetabelis esikoha.

Blankfein teenis 14,1 miljonit dollarit, millele lisandus 5,4 miljonit dollarit sularahaboonust. 2009. aasta töötasu oli 863 000 dollarit.

Suurbritannias said Barclaysi, HSBC, Lloyds Banking Groupi ja Royal Bank of Scotlandi tegevjuhid aktsia- ja sularahaboonustena kokku üle 26 miljoni dollari – kontrastiks aastaga 2009, mil kõik neli rahva ja poliitikute meelepaha mõju all boonustest loobusid.

USA uuringufirma Equilari andmetest nähtub, et mitmete pankade tegevjuhtide palgad on tänaseni oluliselt madalamad kui enne kriisi.

Aastal 2007 teenis Blankfein üle 70 miljoni dollari, Dimon aga 2006. aastal 40 miljonit dollarit.

Regulaatorid on keeldunud pankurite palkadele ülempiire kehtestamast ja juurutavad muutusi, mis nende uskumist mööda vähendavad soovi ülemääraselt riskida.

Seetõttu on paljud pangad tõstnud põhipalku ja vähendanud töötajate sõltuvust aastaboonustest, lükates viimaste väljamaksmist mitme aasta võrra edasi.

«Peamine palgapoliitika on tagada, et boonused lükatakse edasi ja et neid on võimalik tagasi võtta, sõltuvalt töötulemustest,» ütles Briti pangandusliidu BBA juht Angela Knight.

Equilari analüüs osutab aga sellele, et üldiselt moodustab palk vaid murdosa väljamakstud summast. Morgan Stanley tegevjuhile James Gormanile maksti 2010. aastal 14,9 miljonit dollarit, kuid vaid 800 000 dollarit sellest oli põhipalk.

Credit Suisse’i tegevjuhile Brady Douganile omistatud 9,3 miljoni dollariline aktsiaboonus oli põhipalgast neli korda suurem.

Briti pankuritest olid 2010. aasta suurimad võitjad endine Lloyds Banking Groupi juht Eric Daniels ja endine Barclaysi boss John Varley. Esimesele maksti möödunud aasta eest 8,4 miljonit dollarit (2009. aastal 5 miljonit dollarit). Teine teenis ligi 6 miljonit dollarit – 239 protsenti enam kui 2009. aastal.
 

Copyright The Financial Times Limited 2011.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles