Itaalia – illegaalide lemmikvärav Euroopasse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaaliasse soovivad Tuneesia immigrandid.
Itaaliasse soovivad Tuneesia immigrandid. Foto: SCANPIX.

Itaalia on Euroopa Liitu saabuvate illegaalsete immigrantide arvu poolest Kreeka seljataha jätnud.


Nagu selgub ELi piiriameti Frontexi andmetest, võeti tänavu avakvartalis blokki sisenemise katsel kinni 33 000 isikut, mis on üle kahe korra rohkem kui mullu samal ajal (14 300).

Enam kui kaks kolmandikku neist leiti Itaalia saarelt Lampedusalt või selle ümbrusest.

Kreekasse saabunute arv kahanes aga sama ajaperioodiga ligi poole võrra, 13 100 juurest 7200 peale, kuna auklikku piiri Türgiga saabusid tugevdama ELi piirivalvurid.

Ametnike sõnutsi mõjutab Itaalia olukorda ennekõike rahutu Põhja-Aafrika.

Lampedusale on alates aasta algusest saabunud hinnanguliselt 41 000 inimest, läinud nädalavahetusel tuli enam kui 1500 põgenikku.

Kui varakevadel tuli lainetena tuneeslasi, siis nüüdseks on enamik laevu Liibüast, pardal sageli Sahara-tagusest Aafrikast pärit migrandid, kelle jaoks põgenikustaatuse saamine on tõenäolisem.

Põhja-Aafrika migratsiooni kiire kasv on ajanud omavahel tülli mitmed ELi liikmesriigid, eriti avalik on olnud riid Itaalia ja Prantsusmaa vahel, kuhu paljud Lampedusale randunud edasi on üritanud liikuda.

Seetõttu on Euroopa Komisjon teinud ettepaneku panna paika mehhanism Schengeni viisavaba tsooni peatamiseks riikides, mis illegaalse migratsiooniga toime ei tule.

ELi liidrid arutavad Schengeni ülevaatamist tuleval nädalal Brüsselis. Frontexi asedirektor Gil Arias Fernandez ütles, et olukord Vahemerel on «dramaatiline» ja seda ilmselt veel mitu kuud.

Viimastel aastatel oli migratsioon Lampedusal vähenenud, kuna Itaalia viis tulijad jõuga Liibüasse tagasi – mille eest inimõiguslased neid kõvasti kritiseerisid.

2010. aasta avakvartalis jõudis Lampedusale alla 150 inimese.

Kui Vahemere marsruut kinni pandi, kasvas kiires tempos Kreeka kaudu kulgev liiklus, mis tõi kaasa sealse varjupaigasüsteemi kokkuvarisemise.

Nüüd, kus Itaaliasse jõudmine on taas lihtsamaks läinud, on Kreekal kergem hingata. Siiski kardavad Kreeka ametnikud, et Liibüa rahutused võivad hakata mõjutama ka nende saari Vahemeres.

«Seni kuni Liibüas käivad lahingud, on probleem õhus ka meie jaoks,» ütles üks Kreeka kodanikukaitse ministeeriumi ametnik.
 

Copyright The Financial Times Limited 2011.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles