Tark õmblusmasin õpetab nii algajat kui kogenut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Nagu kogu tehnika, nii on õmblusmasinadki muutunud üha keerulisemaks ja nende valik kauplustes lausa peadmurdvaks. 



Enne kui õmblusmasinat ostma minna, peab õmblushuviline üsna täpselt teadma, mida ta selle masinaga teha tahab, kirjutab

Pärnu Postimees

.

Kas ainult voodilinu ja padjapüüre õmmelda, mitmesugustest materjalidest kleite, seelikuid, pükse valmistada või koguni masintikandit ja lapitehnikat harrastada või midagi veel keerulisemat teha.

Millist firmat eelistada

Ilmselt on paljud kusagil näinud vanavanaemade Singeri masinaid ja kuulnud, et need olid alles masinad. Miks olid? Singereid müüakse tänapäevalgi. Nagu ka Paffi ja Husqvarnat.

Teadmata on aga, et Husqvarna kuulub nende firmadega ühte kontserni, millest ka suur valik.

Husqvarna puhul tuleb teada sedagi, et masin, mille korpusel seisab nimi Husqvarna, on valmistatud Husqvarna tehases. Selle sisu on ühes tükis valatud ja see masin ei vaja õlitamist.

Kui korpusel on nimetus Huskystar, on masina osad valmistatud mitmes tehases, sealhulgas Aasias, ja see masin vajab õlitamist. Samal ajal on selle hind veidi madalam.

Husqvarna ja Singeri masinaid saab osta kauplusest Foral Savi tänaval.

Kauplus Kangas ja Nööp Riia maanteel müüb Brotheri õmblusmasinaid. Need õmblusmasinad ei erine palju Foralis müüdavatest ja on hinnaklassilt kohati odavadki. Brotheri tehas kuulub Jaapanile, asub aga Hiinas.

Kõigi nimetatud firmade masinaid remonditakse kaks aastat tasuta. Edasi kindlustab Husqvarna oma masinatele remondi, kuni omanik seda soovib. Masin tuleb vaid Foralisse viia ja remondi eest tasuda. Varuosad ja tarvikud on samuti alati saadaval.

Brotheri masinate remonti tehakse pärast kahe aasta möödumist Tallinnas osaühingus Marvin, mis ostab vanu masinaid vahel tagasi. Ainult kohale tuleb masin ise toimetada. Tarvikuid saab tellida ja nende kättesaamise aeg on paar-kolm päeva.

Milline masin valida

Kõige lihtsam masin, mis sobib eriti neile, kes on harjunud vana tüüpi masinaga, on Husqvarna Viking Emerald 115.

Samasugune masin Viking Emerald 118 on elektroonilise ülekandega, mis tähendab, et nõela surve muutub vastavalt materjali paksusele ja nõel ei takerdu paksemate kohtade peal.

Selle, nagu enamiku teistegi masinate õmblemiskiirust saab nupust reguleerida ja nii pole vaja karta, et kogemata kõvemini pedaali vajutades masin perutama hakkaks.

Need on mehaanilised masinad, nagu Singeri mudelid 8280, Inspiration 4220 ja 4228.

Eelmistest veidi keerulisemad tunduvad kompuuterõmblusmasinad, millel on pistete ja operatsioonide valik tegelikult sootuks lihtne: vaata pilti ja vajuta nuppu.

Õmblusmasinaid tutvustanud Jane Suviste kinnitas, et seitsme aasta jooksul, mis tema neid masinaid müünud on, pole nendega probleeme olnud.

Kompuutermasinate hinnad on sõltuvalt operatsioonide rohkusest 6000 kuni 20 000 krooni. Kallimatel neist on ekraan, tähestik, et näiteks laste riietele või pesule nimi õmmelda, automaatne niidistus, kiiruse valik, nõela lõppasend - kas nõel jääb riidesse, mis on oluline nurga õmblemisel, või üles.

Kõikide masinatega saab teha vabakäetikandit, kuid on spetsiaalne tikkimismasin, mille saab ühendada arvutiga ja tikkida pilte. Selline masin maksab 10 000 krooni ja õmmelda temaga ei saa. On ka tikkimismasinad, mis sobivad samuti õmblemiseks, nende hind algab 20 000 kroonist.

Tikkimismasinaga saab tikkida erinevaid motiive vaid niidist, riiet kasutamata. Jõuluks saab nii valmistada toredaid lumehelbeid.

Spetsiaalsetest õmblusmasinatest on masin lapitehnika tegemiseks, millel on suur õmbluste valik ning suurendatud tööpind. Endale võib osta viltimismasina ja loomulikult mitut sorti overlokmasinaid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles