USAs lokkavad organiseeritud poevargused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käerauad.
Käerauad. Foto: SCANPIX

Ühendriikide jaemüüjad kaotasid mullu varguste ja pettuste läbi 15-30 miljardi dollari eest kaupa, kriminaalsete rühmituste tegevus on kasvanud nii ulatuse kui keerukuse poolest.

Jaemüüjate liidu NRFi uuringu andmetel puutusid organiseeritud kuritegevusega kokku 94,5 protsenti vastanutest, mis on kõrgeim tase nende seitsme aasta jooksul, kui infot on kogutud. Mullu oli vastav protsent 89.

Kuigi jaemüüjad üritavad endid selle kasvava probleemi vastu igati kindlustada, leiavad kurjategijad järjest uusi viise, kuidas neil nahka üle kõrvade tõmmata,» ütles NRF.

Reeglina teevad rühmitustes koostööd vargad ja «edasimüüjad», kes küsivad kauba eest raha või narkootikume.

Ühtlasi on jõukudel omad autojuhid, vahimehed, pakkijad ja tööde ülevaatajad.

Kõige enam varastatakse digitaalkaameraid, X-Boxi mänge, teksaseid, Sudafedi ninalahtisteid, Victoria’s Secreti aluspesu ja rasedusteste.

NRFi varakaitse nõuniku Joe LaRocca sõnutsi kuuluvad mõned rühmitused rahvusvahelistesse võrgustikesse.

«Õiguskaitsjad võivad teile kinnitada, et varastamisega tegelevad kõige agressiivsemalt lõunaameeriklased,» ütles ta. «Pettuste ja tehingute vallas on esirinnas idaeurooplased ja nigeerlased.»

LaRocca sõnutsi võimaldab internetikaubanduse ja sellega kaasneva anonüümsuse kasv jõukudel kauba eest sageli kõrgemat hinda saada, kui pakutaks pandimajades või täikadel.

Ta ütles, et tihti saadakse internetis kauba eest dollari kohta 70-80 senti, samal ajal kui traditsioonilisi kanaleid kasutades tuleks tulu 30-50 senti dollarilt.

Kui kurjategijad vahele jäävad, puhkeb sageli vägivald. Samas olevat jõugud niivõrd «sidusad», et kui üks liige areteeritakse, aitavad teised ta kohe kautsjoni vastu välja.

Üha rohkem esineb koostööd korrumpeerunud töötajatega, ühtlasi liigub tegevus tarneketti mööda ülespoole: ligi pooled jaemüüjatest tunnistasid, et nende kaupa on läinud kaduma juba teel.

Üha rohkem tegelevad kelmid ka ribakoodide ümbervahetamisega, tasudes kassas kalli kauba eest odavama versiooni hinna.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles