Laenugarantii sõltub isiksuse omadustest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtluslaenu saamine sõltub isiksuse omadustest
Ettevõtluslaenu saamine sõltub isiksuse omadustest Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Väikeste alustavate ettevõtete puhul on raske hinnata firma kasvupotentsiaali, sestap vaatavad laenude garanteerijad lisaks kõigele muule ka ettevõtja isikut.

Euroopa Garantiiseltside Liidu (AECM) presidendi José Fernando Figueiredo sõnul on mikroettevõtete finantseerimine väga oluline Euroopa sotsiaalse ja majandusliku olukorra säilitamiseks ning uue tõuke andmiseks Euroopa majandusele.

Suur osa taolistest ettevõtetest ei ärata aga ei pankade usaldust ega riskikapitalistide huvi, sestap pakuvad asutused nagu Kredex või AECM väikeettevõtetele laenugarantiisid.

«Need firmad sõltuvad väga palju juhi isiksusest. Me püüame vaadata projekte ja vaadata, kas juhid saavad aru, mida nad teevad. Kui inimene tuleb täiesti teiselt alalt, siis tal ei ole lihtsalt piisavalt teadmisi, et äris edukas olla,» kommenteeris Kredexi juhataja Andrus Treier.

«Kui nad ei tea, kui palju kliente nad ootavad või miks ja kuidas kliendid nende poodi tulema peaksid, siis on meie vastus eitav,» lisas ta. Positiivse vastuse saavad Treieri sõnul 47 protsenti neist, kes oma laenule Kredexi garantiid küsivad.

Alustavate ettevõtete toetamine on riskantne, kõigist ettevõtetest, kes Eestis tegevust alustavad jääb kolme aastapärast alles vaid kolmandik. Olukord ei ole parem ka maailma mastaabis. Treieri sõnul on viimasel kahel aastal luhta läinud umbes 15 protsenti Kredexi toetatud ettevõtmistest.

Kui Eestis on üsna lihtne saada informatsiooni selle kohta, kas värske ettevõtja on varem oma rahaga vastutustundlikult ringi käinud või mitte, siis näiteks Kenyas on see juba märksa keerulisem. Sestap pööratakse arengumaades ettevõtja isiksusele veel rohkem tähelepanu.

Harvardi ülikoolist koorunud The Entrepreneurial Finance Lab võitis sellel teemal korraldatud G20 võistluse ideega kasutada alustavate ettevõtete riskide hindamiseks psühhomeetrilisi teste.

«Kui on olemas adekvaatsed andmed inimese rahaasjade kohta ning kui on võimalik saada ülevaade ettevõttest, jõutakse tõenäoliselt samadele järeldusele nagu testi tehes,» kommenteeris Maailmapanga gruppi kuuluva rahvusvahelise finantskorporatsiooni (IFC) globaalse ärisuuna juht Peer Stein.

Figueiredo sõnul ei ole ka läbikukkumiste suur arv probleem, palju olulisem on see, et ettevõtteid luuakse ning osa neist püsima jääb. Hoopis hullem oleks, kui inimesed ei püüakski ettevõtlusega algust teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles