Kohus: portaalid kopeerisid ebaseaduslikult tuhandeid automüügikuulutusi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Auto24.ee portaal
Auto24.ee portaal Foto: Internet

Harju maakohus tuvastas, et AS Eesti Ajalehed ja AS Delfiga seotud internetiaadressidelt kopeeriti portaalist www.auto24.ee ebaseaduslikult tuhandeid automüügikuulutusi, tekitades sellega portaali omanikule AS Sanoma Baltics kahju 60 000 euro ulatuses.

Harju Maakohtu eilse kohtuotsuse kohaselt on AS-ile Eesti Ajalehed kuuluvate www.ekspressauto.ee internetiaadressidelt ajavahemikul 2009.a november kuni 2010.a veebruar tehtud 68 577 ebaseaduslikku päringut www.auto24.ee portaali ning üksnes 22. mai 2009.a seisuga sisaldas www.ekspressauto.ee kokku 3422 www.auto24.ee lehelt ebaseaduslikult kopeeritud automüügikuulutust, teatas AS Sanoma Baltics.

Kohtuotsusega rahuldati ettevõtte hagi AS Eesti Ajalehed ja AS Delfi vastu ning keelati neil www.auto24.ee portaalis avaldatud teoste kopeerimine ning andmebaaside kasutamine ilma AS Sanoma Baltics eelneva kirjaliku loata.

Samuti peavad AS Eesti Ajalehed ja AS Delfi solidaarselt tasuma AS Sanoma Balticsile saamata jäänud 32 kuu litsentsitasu summas 60 000 eurot.

AS Sanoma Baltics juhatuse liikme Margus Tombergi kinnitusel on AS Eesti Ajalehed kopeerinud portaalis avaldatud automüügikuulutusi koos fotodega ja avaldanud need oma nime all veebilehel www.ekspressauto.ee juba alates 2007.a lõpust. Nimetatud tegevus ei lakanud ka hoolimata mitmest kirjalikult esitatud palvest rikkumine lõpetada.

Ettevõtet esindava advokaadibüroo Glimstedt vandeadvokaat Marko Tiimani ja advokaat Hele Karja sõnul on tegemist pretsedenti loova kohtuotsusega andmebaasi omanike intellektuaalse omandi kaitse tagamisel.

Kohus kinnitas andmebaaside kaitse direktiivile tuginedes AS Sanoma Baltics poolt loodud portaali kui andmebaasi autoriõigustega kaitstust ning rikkujate reaalset vastutust.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles