Kohtla-Järve hiidspordiküla plaan on hinnatõusu tõttu nurjumas (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil olev basseinon illustratiivne.
Pildil olev basseinon illustratiivne. Foto: SCANPIX

Kohtla-Järve suurejoonelise spordiküla rajamine on jõudnud tupikusse, kuna selle ehitushinnad on osutunud mitu korda suuremaks, kui seda ettevõtmist mitmeid aastaid tagasi planeerides arvestati, kirjutab Põhjarannik.

Järve linnaosasse kavandatav hiiglaslik spordiküla hõlmab muu hulgas koos ujulaga tervise- ja spordikeskuse rajamist, Keemiku staadioni rekonstrueerimist, kunstkattega jalgpalliväljaku ehitamist, vana spordihoone ja jäähalli rekonstrueerimist ning mitmeid muid objekte. Kohtla-Järve linnavalitsus lootis optimistlikult esimesi objekte ehitama asuda juba 2017. aastal, kuid tegelikkuses pole selleni veel siiani jõudnud.

Kui projekteerimise ja kooskõlastuste kadalipp sai läbi, on ettevõtmist tabanud uued hoobid ehitushangetel, mis seavad suure küsimärgi alla kogu hiidspordiküla rajamise võimalikkuse esialgu plaanitud kujul. Esimene tugev tagasilöök tuli aasta alguses, kui avati Keemiku staadioni rekonstrueerimise ja kunstkattega jalgpalliväljaku ehitamise hinnapakkumised. Järve gümnaasiumi juurde rajatava staadioni ja abihoone eeldatavaks maksumuseks oli 0,45 miljonit eurot käibemaksuta, aga kolmest pakkumisest kõige madalam oli kaks korda kallim. Keemiku staadioniga oli sootuks troostitu seis. Selleks oli raha planeeritud 1,2 miljonit eurot, kuid ainus pakkumine, mis laekus, oli üle 7 miljoni euro.

Järgmine külm dušš tabas linnavalitsust juuni lõpus, kui avati Järveküla teele koolinoorte loomemaja naabrusesse planeeritava tervise- ja spordikeskuse ehitamise hinnapakkumised. Linnavalitsus arvestas, et rohkem kui 20 000 ruutmeetri suurune hoone, kus hakkavad asuma 25-meetrine ujula, tennisesaalid, pallimängusaalid ja jõusaal ning muud ruumid, õnnestub ehitada 6,7 miljoni euro eest. Hankest võttis osa viis tuntud ehitusfirmat, odavaim pakkumine küündis aga üle 20 miljoni euro.

Linnavalitsus on juba esialgseid plaane kärpinud. Näiteks algul kavandati Kohtla-Järvele 50-meetrist ujulat, ent hiljem saadi aru, et selle rajamine selle projekti raames oleks ilmselgelt üle võimaluste.

Kohtla-Järve volikogu noorsoo- ja spordikomisjoni esimehe Anton Dijevi sõnul peaks kavandatavad spordiobjektid panema olulisuse järgi pingeritta ja siis vaatama, mida on võimalik ära teha ja mis jääb ootama võimalikku lisaraha tulevikus. «Minu silmis on prioriteet ujula, sest sellel on palju kasutajaid ja praegune ujula on täiesti amortiseerunud,» sõnas ta.

Dijevi sõnul tuleks spordiküla väljaehitamisel kaaluda ka erainvestorite kaasamist. «Linn ise väga palju raha juurde panna ei saa, kuna laenukoormus on lähiaastatel niigi lubatud piiri lähedal,» sõnas ta, märkides, et ka riigilt tuleks taotleda veel lisaraha.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles