Päevatoimetaja:
Sander Silm

Pajumäe talu avab uue meierei

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Lehm.
Lehm. Foto: URMAS LUIK / PRNPM/EMF

Pajumäe talu avab teisipäeval Viljandimaal Abja-Paluoja lähistel 1,1 miljon eurot maksma läinud uue talumeierei, mille tootmisvõimus on töödelda 3000 liitrit piima päevas.

Uus meierei võimaldab töödelda 3000 liitrit piima päevas ja toota sellest juba teisi tooteid - jogurtid, kohupiimakreemid, keefir, või, ghee, koor ja juust. Lisandunud tootmisvõimsus võimaldab toota senisest rohkem juustu ja minna sellega välisturgudele.

«Meie eesmärk on pakkuda veelgi kvaliteetsemat toitu meie tarbijatele ning selleks et püsida turul ja olla tarbijatele meele järgi, tuleb pidevalt ajaga kaasas käia ning tegeleda tootearendusega. See oli peamine põhjus, miks otsustasime vana meierei asemel ehitada uue,» ütles Pajumäe noorperemees Viljar Veidenberg pressitete vahendusel.

Uus meierei on ka energiasäästlik. Meierei energiatarbe katmiseks on ehitatud 54 kilovatt võimsusega päikeseenergiajaam. Paneelidest tekkiv elektrienergia katab ära suures osas jahutusseadmete vajaduse, millest tekkiv jääksoojus kütab ruume ja tarbevett. Tootmisprotsesse aitavad juhtida  kaasaegsed «targad seadmed», kus inimest aitab arvuti. Piima soojendamiseks kasutatakse kuuma auru ja jahutamiseks jäävett, mis tagavad protsesside kiiruse ja seeläbi veelgi kvaliteetsema lõpptoote.

Pajumäel on piima töödeldud aastast 1999. Pajumäe talu toodete sortimendis on praegu 70 erinevat toodet ja neid turustatakse Eestis suuremate poekettide ja mahekaupluste kaudu rohkem kui sajas müügikohas.  Lisaks on Pajumäe talu kasutuses 400 hektarit maad. Toodetakse sööta oma loomadele, aga ka maheteravilja müügiks.

Tagasi üles