Elektrihind homme Eestis kõrgem kui Soomes

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu kasvas taas taastuvenergia toodang. Pildil Eesti Energia Aulepa tuulepark.
Mullu kasvas taas taastuvenergia toodang. Pildil Eesti Energia Aulepa tuulepark. Foto: Peeter Langovits

Elektribörsi Nord Pool Spot hind on homme Eestis kõrgem kui Soomes, vastavalt 57,63 eurot megavatt-tunni eest ja 54,4 eurot.

Eesti suletud turu elektrienergia hind on peaaegu kaks korda madalam praegu: umbes 30 eurot megavatt-tunni eest.

Elektrimaakleri NPM juhatuse esimees Tiit Nigul märkis, et Eesti hinna lööb üles Estlinki merekaabli sulgemine.

«Merekaabel on kaks päeva kinni, Balti riike on viimasel ajal päris palju toetanud Soome elekter, sest Lätis on hüdrojaamadel vesi otsas ja Leedus on niikuinii tarbimine suurem tootmisest,» kommenteeris Nigul.

Nigul märkis, et praegu tarbime gaasijaamades toodetud elektrit, sealne energia on aga ilma soojuse müügita väga kallis.

«Meie elektritootmise portfell vajab merekaablit, eriti suvel, kui koostootmisjaamadel pole koormust,» lausus Nigul.

Nigul lisas, et ekslik oleks arvata, et börsil müüdav Vene elekter pakuks meile odavat alternatiivi, ka venelased toodavad elektrit gaasist, mistõttu see on suvel märksa kulukam talvisest ajast, mil gaasil töötavad koostootmisjaamad saavad müüa ka soojust.

Homme tipptundidel on elektri megavatt-tund Eesti elektribörsil 70 eurot.

Eesti kodutarbijad ja väikefirmad peavad hakkama elektrit ostma börsihinnaga 2013. aasta algusest. Reeglina on Eesti hinnapiirkonnas olnud elekter odavam, selle hinda on alla löönud Vene elekter, aga ka Läti hüdroenergia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles