Maavärin tõi jaapanlased altari ette

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pulmad. Foto on illustreeriv.
Pulmad. Foto on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Populaarne jaapani näitlejatar Mari Natsuki elas oma kaaslasega neli aastat niisama koos, ilma abiellumata. Ta ütles, et «niimoodi on loomulikum». Seetõttu olid fännid üllatunud kuuldes, et muusik Nobu Saito on nüüd nende lemmiku seaduslik abikaasa.

«Katastroof pani meid sügavamalt järele mõtlema, mis tähendab kedagi armastada, mis tähendab olla mees ja naine, olla perekond,»  ütles Natsuki, viidates 11. märtsil maa kirdeosa laastanud maavärinale ja tsunamile.

Natsuki, kelle häält võib kuulda Hayao Miyazaki animafilmis «Vaimudest viidud», ei ole ainus, kes pärast koletut katastroofi ootamatult abielumõtteid mõtlema hakkas.

Kuigi ametlikku statistikat õnnetuse-järgse perioodi kohta veel pole, kinnitavad kohtinguteenused ja pulmakorraldajad ühest suust, et nõudlus on tohutult kasvanud. Jaapanlased näivad olevat otsustanud, et järgmist kriis nad enam üksi läbi elada ei soovi.

Jaapani poliitkute jaoks, kes abiellumiste langeva trendi pärast muret tundsid, on tegemist teretulnud uudisega.

1971. aastal oli Jaapanis iga tuhande kodaniku kohta 10,5 abielu. Aastaks 2009 oli see number langenud 5,9 peale – osaliselt ka seetõttu, et noorema põlvkonna jaapanlased olid vähem aldid astuma korraldatud abieludesse, nagu see nende vanemate nooruses üsna levinud oli.

Jaapani suurima kohtinguteenuse O-neti sõnutsi tõusis nende saidil kohtunud ja seejärel abielluda otsustanud paaride arv kriisijärgselt umbes 20 protsendi võrra. Päringute hulk kasvas 30 protsenti.

«Pooled uutest registreerijatest ütlevad, et kardavad järgmise maavärina ajal üksi olla,» ütles kohtinguteenuse Prime Marriage’i juht Kazuhide Unozawa. Prime Marriage’i puhul tõusis maikuus 50 protsenti nii uute liikmete kui nendevaheliste abielude arv.

Teatud õnnistuseks on abiellumiste laine ka Jaapani jaemüüjatele. Kallis kaubamaja Takashimaya müüs aprillis 43 protsenti rohkem kihlasõrmuseid ning vähemalt veerandi jagu enam abielusõrmuseid kui aasta tagasi. «Midagi sellist pole ma iial näinud,» ütles üks kaubamaja töötaja.

Et inimestel abiellumisega kiire on, selgub ka juveeliäri Tasaki turundusjuhi Yoshikazu Yamada tõdemusest: paljud paarid jätavad kihlasõrmuste etapi vahele ja võtavad kohe abielusõrmused. Kahe katastroofijärgse kuuga on üle kümne protsendilist kasvu näidanud ka kõikvõimaliku «pruudikauba» müük.

Yamada juhtis tähelepanu sellele, et abiellumiste arv kasvab peamiselt nendes Jaapani osades, mida maavärin, tsunami ja tuumakriis rohkem puudutasid. Näiteks läänepoolses Kansai piirkonnas sellist trendi ei ole.

Populaarne laulatuste korraldamise koht Tokyo Imperial Hotel teatas, et maikuus oli huvi nende ruumide vastu aastatagusega kõrvutades 10 protsenti suurem.

«See on väga loomulik,» ütles Chuo ülikooli sotsioloogiaprofessor Masahiro Yamada. «Kui leiab aset kohutav katastroof, tunnevad inimesed end üksi olles ebakindlalt.»

Ta lisas: «11. märts vajutas inimestesse sügava teadmise, et kriisolukorras on hirmus üksi olla.»

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles