Omavalitsused nõuavad kümneid miljoneid eurosid

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumerohke talv kasvatas omavalitsuste rahakitsikust.
Lumerohke talv kasvatas omavalitsuste rahakitsikust. Foto: Liis Treimann

Omavalitsusliidud nõuavad valitsuselt, et see taastaks kriisieelsed rahastamismäärad, mis tähendaks tuleval aastal 50 miljonit eurot lisaraha.

«Kohalikud omavalitsused on olnud viimastel aastatel raskes olukorras oma elanikkonnale teenuste osutamisel,» seisab linnade liidu ja maaomavalitsuste liidu juhtide allkirjadega pöördumises, mis saadeti rahandusministeeriumile ja riigikogu rahanduskomisjonile.

2009. aastal vähendas valitsus omavalitsustele ülekantava üksikisiku tulumaksu osa seniselt 11,93 protsendilt 11,4 protsendile. Samuti kärbiti tasandusfondi, millest riik toetas omavalitsusi.

Linnad ja vallad kaotavad nende kärbete tõttu järgmisel aastal umbes 50 miljonit eurot, seisab kirjas. Sellest 30 miljonit eurot on tulumaks ja 20 miljonit tasandusfond.

Omavalitsusliitude juhid Jüri Võigemast ja Ott Kasuri kirjutavad, et kärped on majanduskriisist väljumise aega linnadele ja valdadele pikendanud umbes kahe aasta võrra. Oma osa keerulises finantsolukorras mängis ka külm ja lumerohke talv, seisab kirjas.

«Eeltoodust tulenevalt taotlevad omavalitsusliidud kohalike omavalitsuste tulubaasi taastamist üksikisiku tulumaksu ja tasandusfondi erakorralise vähendamise eelsele tasemele,» teatasid Võigemast ja Kasuri.

Rahandusministeerium alustas äsja tuleva aasta riigieelarve koostamist.

«Läbirääkimistel omavalitsusliitudega vaadatakse üle riigi võimalused. Samas tuleb arvestada, et riigi jaoks on jätkuvalt oluline valitsussektori eelarve tasakaalu saavutamine, mistõttu riigi võimalused oma kulusid suurendada on piiratud,» kommenteeris rahandusministeeriumi pressiesindaja Rainer Laurits.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles