Danske: Eesti hinnatõus on stabiliseerunud

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Danske Panga Baltimaade vanemanalüütik Violeta Klyviene.
Danske Panga Baltimaade vanemanalüütik Violeta Klyviene. Foto: Danske Markets

Eesti maikuu hinnatõus jäi oodatust väiksemaks, võib väita, et inflatsioon on stabiliseerunud ning hinnatõus peaks aasta jooksul märkimisväärselt vähenema, tõdes Danske Marketsi Balti vanemanalüütik Violeta Klyviene.

Klyviene sõnutsi ootasid nad, et hinnad kerkisid maikuus aastatagusega võrreldes 5,5 protsenti ehk aprillikuisest veidi kiiremas tempos.  Ametlik umber 5,4 protsenti jääb sellele alla.

Maikuus langesid toidukaupade hinnad, mis analüütiku sõnutsi võib olla sesoonne faktor ehk aastaajast tingitud.

Klyviene sõnul näeb nende põhistsenaarium ette, et hinnatõusu surve väheneb pärast teist poolaastat ning on lootus, et hinnatõus ei hakka sisetarbimist valusalt mõjutama.

Klyviene sõnul ei ole Eestis veel tegelikku, nõudluse kasvust tingitud inflatsioonisurvet näha olnud ning hinnatõusu põhjustavad  toiduainete  ja energiahindade maailmaturu hinnatõus. Kuigi elanike finantsolukord paraneb, jääb palgatõus juba seitse kuud ülevalpool 5 protsendi piiri püsinud inflatsioonile alla ning kokkuvõttes ei ole inimeste ostujõud paranenud.

Klyviene ootab lähema aasta jooksul märkimisväärset inflatsiooni aeglustumist. Selle aasta kokkuvõttes peaks hinnatõus Danske prognoosi kohaselt olema 4,8 protsenti ja 2012. alaneb see 3 protsendile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles