Pangad: «võtmed tagasi» laenud on vastutustundetud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lillepeenar Anne 1 kortermaja juures.
Lillepeenar Anne 1 kortermaja juures. Foto: Margus Ansu

Citadele pank Lätis teatas, et hakkab kodulaene andma tingimustel, et kui inimene ei suuda oma laenu enam tagasi maksta, siis saab ta võtmed panka viia, kodu panga nimele kirjutada ning mingit võlga sellisel juhul panga ees ei jää. Eestis taolisi laenutingimusi silmapiiril ei paista.

«Oma kodu ostmine on perekonna jaoks oluline otsus, mida tuleb teha kaalutletult ja kindlasti mitte lähtudes allmõttest, et proovin ära, kui välja ei tule siis viin võtmed panka,» nentis Sampo Panga personaal- ja jaepanganduse direktor Tõnu Vanajuur.

Ka Swedbanki kinnitusel ei ole taolised laenutingimused klientidele piisavalt motiveerivad ning ei toeta vastutustundliku laenamist. Ehk siis, kui inimene ei ole kindel, kas ta soovib või jaksab seda vara ikka endale soetada, tuleks Swedbanki kinnitusel pigem üürimise kasuks otsustada.

««Võtmed tagasi» laenude puhul on eeldatavasti tootesse paigutatud laenu ennetähtaegse lõpetamise risk. Nimetatud riski kõrge tõenäosus mõjutab kindlasti vähemalt kahte olulist laenu tingimust, milledeks on omafinantseeringu määr ning laenu marginaal,» lisas Vanajuur.

Tema sõnul saab väita, et mõlemad tingimused kujunevad kliendi vaates oluliselt ebamugavamaks võrrelduna praegu Eestis traditsiooniks olevate eluasemelaenu tingimustega. Vara ühepoolne tagastamine suurendab riski ja seeläbi kindlasti ka kulusid.

Ka Nordea sõnul ei ole mõistlik kampaania korras laene anda.

Citadele panga kinnitusel suurendab aga taoline samm inimeste kindlustunne laenu võtmisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles