Toitu müüvatel veebisaitidel esineb palju puudusi

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veebipoodidest tellides tuleb ettevaatlik olla.
Veebipoodidest tellides tuleb ettevaatlik olla. Foto: luciano de polo / PantherMedia / luciano de polo

Veterinaar- ja toiduamet (VTA) kontrollis selle aasta esimesel poolaastal varasemast põhjalikumalt kauplejaid, kes müüvad toitu (sh toidulisandeid) veebipoes. Tulemustest selgus, et probleeme esines ligikaudu 80 protsendil valimisse kuulunud e-poodidest.

VTA toiduosakonna juhataja Heneli Lambi sõnul osutus kõige sagedasemaks veebipoodidele märkuse tegemise põhjuseks kohustusliku toidualase teabe puudumine. «Nähtus, et tihti jäetakse esitamata informatsioon toidu koostisosade, sealhulgas allergeenide kohta. Ometi on teave koostisosade, allergeenide, energiasisalduse ja toitainete koguste kohta teadliku ostuotsuse tegemiseks tähtis,» märkis ta.

Teostatud järelevalve näol oli tegemist e-kaubanduse plaanilise kontrolliga. Kokku kontrolliti nõuetele vastavust 33s e-poes. Tagamaks nõuetekohase toiduteabe esitamine, viiakse Lambi sõnul e-kaubanduse kontrolli plaaniliselt läbi ka edaspidi. «Toidu müümine interneti kaudu kogub kiiresti populaarsust. Lisaks pakub valdav enamus suuremaid toidukaupade kette juba täna võimalust toitu veebi teel koju tellida,» selgitas ta vajadust järelevalvega jätkata.

VTA tuletab meelde, et veebikeskkonnas toidu müügil (sh sotsiaalmeediakanalite ja ostu-müügiportaalide vahendusel) on kohustuslik müügipakendisse pakendatud toidu puhul esitada toidu nimetus, koostisosade loetelu (sh allergeenid trükikirjas eristuvana) ning toitumisteave. Eesti tarbijale müüdava toidu puhul on kohustuslik esitada teave eesti keeles. Samuti kohaldub toidualase teabe esitamise kohustus lahtise toidu müügil veebikeskkonna kaudu, mille puhul on oluline tuua välja toidu nimetus ning selles esinevad allergeenid. Eelmainitust tulenevalt puudutab nõue ka toitlustusettevõtteid, kes pakuvad roogade veebi teel koju tellimise võimalust.

Lisaks on VTA koostanud abistava juhendi, mis aitab toidu müüjatel oma kaugmüügi kanalid üle vaadata ja nõuetele vastavusse viia, eesmärgiga pakkuda tarbijatele enne ostu sooritamist vajalikku teavet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles