Moody's hoiatas USA maksejõuetuse eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moody's hoiatas USA maksejõuetuse eest.
Moody's hoiatas USA maksejõuetuse eest. Foto: SCANPIX

Reitinguagentuur Moody's hoiatas «väga väikese, kuid kasvava riski eest», et Ühendriigid võivad katkestada oma laenumaksed.

Standard & Poor's jõudis juba aprillis USA kolmekordse A reitingu väljavaate «stabiilselt» «negatiivsele» langetada, tuues põhjenduseks poliitilise konsensuse puudumise eelarvepuudujäägi kärpimise vallas.

Moody'se sõnumis peitus ka kurjakuulutav hoiatus: kui Washingtoni poliitikud järgmise paari nädala jooksul Ameerika 14 300 miljardi dollarilist laenupiirangut ei kergita, võib agentuur hakata kaaluma reitignulangetust.

USA rahandusministeerium on omakorda hoiatanud, et kui laenulimiiti 2. augustiks suurendatud pole, on USA võimalused oma arveid maksta ammendatud.

Vabariiklased nõuavad vastukaubaks laenulae tõstmisele sügavaid kulukärpeid ja eelarvereforme, läbirääkimised kulgevad aga teosammul.

Moody’se raporti vastutav autor, analüütik Steven Hess ütles, et poliitiliste vastasleeride kemplemine venib ilmselt oodatust pikemaks.

«Kuna arutelud on muutunud teravaks, tuleb üha tõsisemalt arvestada lühiajalise maksekatkestuse võimalusega,» ütles Hess.

Ühtlasi usub Hess, et kui praegune võimalus kokkuleppele jõuda käest lastakse, et juhtu antud küsimuses enne järgmisi presidendivalimisi sisuliselt mitte midagi.

Pingeliseks kiskuva olukorra tõttu asub läbirääkimisi tuleval nädalal juhtima asepresident Joe Biden.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles