Eesti ajakirjade kirjastused lõid ajakirjade liidu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajakirjad müügikohas.
Ajakirjad müügikohas. Foto: Joosep Martinson / Õhtuleht

Eesti suurimad ajakirjade kirjastajad asutasid mittetulundusühingu Eesti Ajakirjade Liit (EAL).

EALi eesmärgiks on arendada ajakirjade kirjastamist kui olulist osa Eesti rahvuskultuuris ning kaitsta Eestis tegutsevate ajakirjade ühiseid huve ja õigusi.

Eesmärke plaanitakse saavutada sihipärase tegevuse kaudu, mis on suunatud ajakirjade osakaalu suurendamisele meediatarbimises. Liit peab oluliseks eestikeelsete ajakirjade positsiooni kindlustamist ja tugevdamist.

Liit on avatud ka siin ilmuvate venekeelsete väljaannete kirjastajatele. «Kuid eks emakeelne ajakirjandus on ikka tähelepanu keskpunktis,» märkis EALi juhatuse liige Mart Luik (pildil fotoaknas).  Esialgu, et vältida bürokratiseerumist, on liidu juhatus üheliikmeline.

EAL tahab rikastada ajakirjades töötavate inimeste oskusteavet ja tõsta ajakirjade üleüldist mainet tööjõuturul. Samuti hakkab liit tegutsema, et informeerida avalikkust senisest paremini ajakirjade pakutavatest väärtustest muutuvas inforuumis.

«Plaanime koolitada oma inimesi, et nad oskaksid kõiki ajakirjade väärtusi hinnata. Korraldame seminare, osaleme konverentsidel, astume üles temaatilistes diskussioonides. Oleme valmis rääkima ajakirjadest kõigiga, kes seda kuulata tahavad,» märkis Luik, kelle põhitöö on Ajakirjade Kirjastuse juhtimine.

Luige sõnul on ajakirja kui meediumi põhiväärtusteks väga vahetu kontakt lugejaga, kelle jaoks ajakiri on sageli kui pereliige. Ajakirjade plussiks on samuti teemadesse süvenemine, mis kerkib eriti esile moodsa pealiskaudsuse taustal.

EAL hakkab edaspidi ka tellima kirjastajate nimel lugejauuringuid.

Eesti Ajakirjade Liitu kuuluvad Ajakirjade Kirjastus, Presshouse, Ühinenud Ajakirjad ja Forma Media. Liit hõlmab ühtekokku 42 ajakirja lugejate koguarvuga umbes 1,5 miljonit.

Mart Luik kutsub kõiki Eesti ajakirjade kirjastajaid liiduga ühinema, et kirjastajate tegevus oleks veelgi ühtsem ja sünergilisem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles