Eesti võttis põlevkivielektrijaama riigiabi taotluse tagasi

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MKMi asekantsler Einari Kisel
MKMi asekantsler Einari Kisel Foto: Peeter Langovits

Valitsus võttis tagasi Euroopa Komisjonile esitatud taotluse, milles palus luba anda riigiabi uuele põlevkivielektri­jaamale.


«Võtsime põlevkivielektrijaama riigiabiloa tagasi ning jätkame läbirääkimisi Euroopa Komisjoniga, et saada tasuta CO2 kvoodi jagamise õigus, tagamaks põlevkiviplokkide ehitus ja energiajulgeolek,» ütles majandusministeeriumi asekantsler Einari Kisel Postimehele.

Kisel märkis, et äsjane seadusemuudatus lubab uuel kasvuhoonegaaside jaotusperioodil ka elektritootjaile jagada tasuta CO2 kvooti. «Varem ei olnud see lubatud, kuid nüüd võib seda teha, kui see läheb uute tootmisvõimsuste rajamiseks,» märkis Kisel.

Kisel kinnitas, et tasuta kvooti võivad uute jaamade püstitamiseks saada kõik elektritootjad. Ta lisas, et läbirääkimised komisjoniga tasuta kvoodi jagamise tingimuste üle on veel pooleli, kuid Eesti soovib need võimalikult kiiresti lõpetada.

Eelmisel aastal allkirjastas Eesti Energia Alstomiga uue jaama ehituslepingu, firma teatas uhkusega, et jaam läheb maksma ligi miljard eurot. Leping sõlmiti siiski klausliga, et hiljemalt selle aasta juuni lõpuks tuleb teatada, kas ehitustegevuseks läheb või mitte. Seni on oodatud riigiabi luba.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles