Iiri pankade investorid saavad 90-protsendilise hoobi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bank of Ireland.
Bank of Ireland. Foto: SCANPIX

Iiri pankade võlakirjade hoidjaid ootab külm dušš: Bank of Ireland, Irish Life & Permanent ja EBS valavad neile kaela kuni 90 protsendi suurused kahjumid.

Nagu sellest veel vähe oleks, jäetakse maksmata ka nimetatud võlakirjade kogutud intressid.

Põhimõtteliselt tehakse Iiri pankade teisejärgulised investorid paljaks. Kõik, kes nn kõrvalvõlast veel siiani kinni hoidsid, olid kas väga lojaalsed, väga lollid – või ehk väga lõksus.

Nüüd kerkib küsimus, kas järgmiseks on eelistatud võlausaldajate kord?

Nagu selgus 31. märtsil avalikustatud Iiri pankade stressitestide tulemustest, oli Bank of Irelandil vajaka 5,2 miljardit eurot kapitali, ILP auk oli 4 miljardi euro suurune.

Et ülesandega natukenegi toime tulla, ostab BofI tagasi 2,6 miljardi euro väärtuses teisejärgulisi võlakirju – 10 või 20 protsendiga nimiväärtusest (sõltuvalt staatusest). ILP ja EBS teevad sedasama 1,1 miljardi euro ulatuses.

Umbes samasugused tingimused on juba kehtestanud ka Allied Irish Banks.

Võttes arvesse seda, kuivõrd suur ja sügav oli Iiri panganduse krahh, ei peaks see pauk teisejärgulistele võlausaldajatele liiga ootamatu olema.

Kahjuks aga ei suuda teisejärgulised investorid pankade kapitali oluliselt kosutada. Iiri pankadel oli veebruari seisuga emiteeritud vaid 7 miljardi euro eest selliseid võlakirju – kõigest 10 protsenti 70 miljardist eurost, mis pankade päästmise operatsioon ilmselt maksma läheb. (Mis omakorda on 45 protsenti sisemajanduse kogutoodangust.)

Väga võimalik, et nüüd kutsutakse appi koormat kandma ka eelistatud võlausaldajad.

Siiamaani kõlavad Iiri võimude tõotused eelistatud võlausaldajaid mitte puutuda sama jõuliselt, kui Euroopa Keskpanga vastuseis Kreeka pankrotile.

Eurokriisi mõõtmeid arvestades ei saa kummagi asja suhtes päris kindel olla.

Investorite käes on 16 miljardi euro eest eelistatud, kuid tagatisteta ja kindlustamata Iiri pankade võlakirju. Varsti võidakse minna nende kallale.

Copyright The Financial Times Limited 2011. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles