Eesti Energia tütarfirma paneb järgmisele tööstusele püsti päikesepargi

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia taastuvenergiafirma Enefit Greeni juht Aavo Kärmas
Eesti Energia taastuvenergiafirma Enefit Greeni juht Aavo Kärmas Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Eesti Energia taastuvenergia tütarfirma Enefit Green rajab Jõgeval asuvale puitmajade valmistajale Valmeco päikeseelektrijaama, mis katab ligi kolmandiku ettevõtte aastasest elektrivajadusest.

Päikeseelektrijaama valmimisel saab selle omanikuks Eesti Energia taastuvenergia ettevõte Enefit Green, kelle ülesandeks jääb ka elektrijaama töökorras hoidmine kogu lepinguperioodi vältel. «Nii saab klient enda tegemistele keskenduda ja Enefit Green tegeleb sellega, milles meie head oleme,» lausus Enefit Greeni juht Aavo Kärmas.

Ta lisas, et Valmecole rajatav päikeseelektrijaam on järjekordne hea näide sellest, kuidas suurematest keskustest eemal asuv ettevõte on kasutusele võtnud keskkonnahoidliku ja innovatiivse elektritootmislahenduse.

Valmeco juht Raul Taul ütles, et Eesti Energia poolt pakutud päikeseelektri lahendus sobib tema ettevõttele hästi. «See on kasulik nii minu ettevõttele kui ka Eesti Energiale ning tegelikult ka kolmandale poolele – loodusele,» sõnas Taul.

Ta rääkis, et kuna neil on päikeseelektrijaama rajamiseks vajalik pind olemas ning ka muud tingimused olid mõistlikud, siis on tootmisele nn rohelisema tooni juurdeandmine otstarbekas käik.

Eesti Energia päikeseelektrilahenduste projektijuht Margus Potisepp ütles, et Valmecole pakutav lahendus on kliendile kasulik, kuna klient ei pea ise keskkonnahoidliku elektritootmise kasutuselevõttu sentigi investeerima. 

«Samuti kujuneb kliendi jaoks päikesest toodetud elektri hind soodsamaks, kui võrgust ostetav elekter, sest päikesest toodetud elektrile võrgutasu ei lisandu,» märkis Potisepp.

Kokku paigaldab Eesti Energia Valmeco territooriumile 1440 päikesepaneeli, mis võtavad enda alla 8000 ruutmeetrit pinda. Päikeseelektrijaama süsteemi võimsuseks on 475 kW ja see katab ligi kolmandiku Valmeco aastasest elektrivajadusest. Päikeseelektrijaam valmib käesoleva aasta sügisel.

Valmeco on Jõgeval puitmaterjali väärindamise ja kaubandusega tegelenud juba üle 25 aasta, tegevust alustati 1991. Põhiliselt tegeletakse kokkupandavate puitehitiste nagu näiteks saunad, suvilad, majad ja nende elementide tootmisega. 

Ettevõte loodab Raul Tauli sõnul ka edaspidi inimestele pakkuda nende elu lihtsamaks ja paremaks tegevaid lahendusi.

Eesti Energia tütarfirma Enefit Green rajas esimese täisteenus päikeseenergia lahenduse eelmise aasta lõpus Estonia piimafarmi juurde Järvamaal, kus Eesti Energia varustab ettevõtet päikeseelektriga järgmised 25 aastat. Veel on sõlmitud sarnased päikeseelektri lepingud kaheksa kliendiga üle Eesti.

Hajaenergeetika on ülemaailmselt kiirelt kasvav trend, mis täiendab senist tsentraalset elektritootmist lokaalsete tootmisüksustega tarbimiskoha lähedal, märkis energiafirma. Eesti Energia strateegiline eesmärk 2022. aastaks on toota 40 protsenti elektrist taastuvatest ja alternatiivsetest allikatest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles