Kokk: nõges sobib kokku enamiku asjadega

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angelica Udeküll.
Angelica Udeküll. Foto: Mihkel Maripuu

Kõige lihtsam on toidus kasutada mahedamamaitselist naati ja nurmenukku. Kui nõgesest rääkida, siis nõgesel on tohutult C-vitamiini sees, kuid kuna nõges kõrvetab, tuleb temaga natuke rohkem vaeva näha, rääkis kokk ja Santa Maria menüüinsener Angelica Udeküll Postimehele.
 

Nõges tahab saada korraks kuuma vett, et kõrvetav hape välja saada, edasi kasutada nagu spinatit. Korraks valada keev vesi peale ja siis jahutada külma veega ära – muidu kaotab oma värvi.

Neid kõiki sobib kasutada nii salatites, salatikastmetes, võileivavõietes kui ka vormiroogades. Minu selle aasta lemmiktõmbenumber on panna nõges, maasikas ja jogurt kokku – see annab hästi vahva kokteili.

Nõges sobib kokku enamiku asjadega. Igale poole, kus sobib kasutada spinatit, sobib ka nõges. Võilill on mõrkjas ja tema puhul aitab, kui hoida pool tunnikest külmas soolavees. Võilille kõlbab süüa alates õiest kuni juurikani välja. Juurikast tehti ju kuivatatud kujul ja röstituna kohvi. Õiest saab teha siirupit ja mett.

Naat on selline umbrohi, mis meenutab maitselt pisut porgandit. Seega sobib väga hästi kokku porgandiga. Naadi puhul ei tohiks korjata suuri labidalehti, vaid ikka neid väikseid kanavarbakesi – noored naadid on maitsvad.

Võililli ma paneks lisaks teistele salatilehtedele, mis on mahedamaitselised ja mitte nii domineerivad. Naat sobib hästi toorsalatite sisse. Kindlasti sobib ka omleti sisse – annab toreda värvi ja teisest küljest ka maitset. Nõgest ma kasutan kõige rohkem – seda panen kokku maasikaga ja küpsetiste sisse. Seda võib panna jogurti- ja õlikastmesse, pestona, küpsetistesse, taignasse, muffineid ja karaskit olen teinud, piimaga sobib kokku – selles mõttes on nõges hästi universaalne.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles