Soomes luuakse intressivaba laenu andvat panka

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enamasti on inimröövi motiiviks varalise kasu saamine ja omavahelised arveteklaarimised.
Enamasti on inimröövi motiiviks varalise kasu saamine ja omavahelised arveteklaarimised. Foto: SCANPIX

Soome finantsinstitutsioon JAK Finland alustab Rootsi eeskujul raha laenamist ilma intressideta.

Taolise finantskooperatiivi asutamise põhikiri on praegu Patendi- ja registriametis, vahendas YLE.

JAK Finlandi juht Antti Ahonen leidis teavet intressivabast laenamisest internetis. Rootsi JAK Medlemsbank oli korraldamas koolitust Malmös ja Ahonen otsustas ennast kursusele kirja panna.

«Tegemist on eetilise, kollektiivse, väikse säästmise ja laenuks andmise tegevusega, iga inimese argipäevasteks vajadusteks,» rääkis ta.

Rootsis on JAKil 36 000 liiget a sel on ametliku pangastaatus. Soomes püüab sarnane finantsühistu alles jalgu tegevust käivitada.

Erinevalt traditsioonilistest pankadest ei kasva hoiused ja laenusummad intresside abil. Ettevõtmise eesmärgiks ei ole kasumi teenimine.

«Hoiustajale on intress meeldiv asi, kuid laenajale ebameeldiv. Mida suurem laen, seda rohkem on see ebameeldiv. Kui me jääme intresside maailmast eemale, siis meie nägemuse järgi muutub inimeste elu lihtsamaks,» selgitas Ahonen.

JAK Finlandi reeglid eeldavad raha säästmist, mis välistab liiga suuri laenusummasid.

Päris tasuta JAK Finlandi liikmetele siiski laenu ei anta. Nimelt on finantsühistul 30-eurone liikmemaks aastas. Lisaks peab laenaja tasuma saadud summa pealt astmelisi laenuhoolduskulusid. Nendest maksudest kaetakse ühistus tegevuskulusid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles