Õllepuudus võib peatselt levida üle kogu Euroopa (6)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klaas õlut.
Klaas õlut. Foto: PETER NICHOLLS / REUTERS

Euroopa õlletööstus on sattunud keerulisse olukorda, sest õlle valmistamisel kasutatavat süsinikdioksiidi napib. Gaasi puuduse käes vaevleb ka lihatööstus, kellel on seda vaja pakendamiseks ja säilitamiseks.

Süsinikdioksiidi kasutatakse õlle- ja karastusjookide tööstuses gaseerimiseks ning toiduainetööstuses liha säilitamiseks ja pakendamiseks. Samuti kasutatakse seda sigade uimastamiseks enne nende tapmist, kirjutab Bloomberg.

Süsinikdioksiid tekib väetistes kasutatava ammoniaagi tootmise kõrvalnähuna, kuid paljud suured ammoniaaki tootvad tehased Euroopas on sulgenud ajutiselt hooldustööde pärast uksed. Tehaste sulgemine tuleb aga ajal, mil nõudlus õlle ja liha järele on jalgpalli maailmameistrivõistluse, sooja suve ja puhkusehooaja tõttu eriti suur. Probleem on muutunud eriti teravaks Suurbritannias, kus praegu tegutseb ainult üks ammoniaaki valmistav tehas.

Väljaande CRUs Fertilizer Weeki sõnul võib normaalne ammoniaagi tootmine jätkuda alles septembris. Berenberg Banki analüütikute hinnangul võib gaasi puudujääk tekitada aga juba järgmise kolme-nelja nädala jooksul toidu- ja joogitööstusele tõsiseid probleeme. Õlletootjad võivad hakata puudujääkide korral kärpima teatud brändide toodangut.

Nagu eelpool mainitud, siis kõige rohkem kannatab süsinikdioksiidi puuduse käes praegu Suurbritannia. Coca-Cola European Partners on praeguseks peatanud mitu tootmisliini ja Ocado Groupi veebi-supermarketites piirati mõne külmutatud kauba tarnimist. Pagarifirma Warburtons, kes kasutab gaasi pakendamisel, kärpis küpsiste valmistamist.

Kriis tekitab probleeme ka põllumeestele, kes ei saa müüa oma toodangut. Kuna kariloomi ja linde ei saa tavapärases koguses tappa, siis tuleb neid kauem elus hoida ning tootmine võib jääda seisma. Mõned talupidajad on hakanud oma loomi elektriga tapma ja mõned pakendavad oma tooteid nüüd vaakumiga.

Kuigi Suurbritannia ammoniaagitehas peaks sellel nädalal taas tööle hakkama, ei jõua gaas veel lihatööstuseni mitu nädalat. «Keegi pole varem märganud, kui olulist rolli mängib süsihappegaas tootmisahelas,» ütles Briti lihatöötlejate assotsiatsiooni juht Nick Allen. «Me arvasime, et planeedi probleem on liigne süsihappegaas. Nüüd avastasime, et meil on seda hoopis puudu.»

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles