Maksunõuanne: mida teha puhkusetasuga?

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puhkusetasu ette väljavõtmine võib tuua kaasa ebameeldiva üllatuse.
Puhkusetasu ette väljavõtmine võib tuua kaasa ebameeldiva üllatuse. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Sellest aastast kehtiva maksusüsteemiga tuleb olla tähelepanelik puhkusetasu väljavõtmisega.

Puhkusetasu ette väljavõtmisel võib tekkida olukord, kus ühel kuul on inimesel õigus väiksemale maksuvabastusele ja järgmisel kuul suuremale.

Näiteks saab töötaja brutotöötasu 1000 eurot kuus ning talle arvestatakse iga kuu maksuvaba tulu 500 eurot. Kui töötaja jääb kaheks nädalaks puhkusele ja otsustab puhkusetasu ette välja võtta, siis kerkib tema selle kuu sissetulek 1500 eurole. Sellelt summalt ei saa tööandja arvestada talle maksuvabaks 500 eurot, vaid hoopis 333,33 eurot.

Kui töötaja palk on suurem, võib juhtuda nii, et talle arvestatakse ühel kuul liiga palju maksuvaba tulu. Näiteks on töötaja brutotöötasu 2000 eurot ja tema maksuvabastus seega 55,56 eurot kuus. Kui ta läheb kaheks nädalaks puhkusele ja võtab puhkusetasu ette välja, siis on puhkusele eelneval kuul tema sissetulek 3000 eurot ja sellest pole miski maksuvaba. Samas on järgmisel kuul tema sissetulek kõigest 1000 eurot, millelt tööandja arvestab maksuvabaks 500 eurot, kui töötaja ei ole teinud avaldust, et maksuvabastust arvestataks vähem.

Nõuanne: selliste olukorra vältimiseks tasub töötajal tööandjaga kokku leppida, et puhkusetasu makstaks tavapärasel palgapäeval.

Probleemi allikas on selles, et alates 2018. aastast jaguneb saadava maksuvabastuse suurus kolme peamisesse gruppi. Kui aasta tulu on kuni 14 400 eurot ehk 1200 eurot kuus, siis on võimalik kasutada maksimaalset maksuvabastust, mis on 6000 eurot aastas ehk 500 eurot kuus. Kui kuu sissetulek on 1200–2100 eurot (aasta tulu 14 400 – 25 200 eurot), hakkab maksuvabastuse osa järjest vähenema. Üle 2100 euro (aastas üle 25 200 euro) teenides läheb kõik sellest maksu alla ja maksuvabastust ei anta üldse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles