40 000 inimest on juba maksueelarve lõhki ajanud (22)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MTA maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamägi sõnul on meili ja SMS-i teel teavituste saajaid alla kahe protsendi kogu palgatulu saajatest.
MTA maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamägi sõnul on meili ja SMS-i teel teavituste saajaid alla kahe protsendi kogu palgatulu saajatest. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Maksu- ja tolliameti (MTA) andmetel on Eestis umbes 36 000 inimest, kes naudivad iga kuu suuremat maksuvabastust, kui sissetulek lubaks. Selliseid inimesi võib järgmisel kevadel oodata ebameeldiv üllatus, kui nad peavad hakkama riigile tagasi maksma.

1. jaanuaril tõusis maksuvaba tulu 500 euroni kuus. Samas sõltub selle kasutamise õigus alles terve aasta sissetuleku peale kokku. 500 maksuvabale eurole kuus (6000 eurole aastas) on õigus üksnes neil, kelle sissetulek jääb alla 14 400 euro aastas (keskmiselt 1200 eurot kuus). Kes teenib rohkem, selle maksuvabastuse osa hakkab astmeliselt vähenema.

See tähendab, et igaüks peab oma palka ja muid sissetulekuid aasta jooksul hoolikalt jälgima ja seejärel oma tulumaksuvaba osa suuruse välja arvutama ning tööandjale sellest teada andma. Kuna süsteem on keeruline, on palju neid, kes pole seda teinud. Nemad saavad praegu tänu maksuvabastusele rohkem raha kätte, kui tulu lubaks. Selliseid inimesi on MTA andmetel 36 000 ja neil tuleks aprilli andmetega tehtud arvestuse järgi riigile tagasi maksta kokku kaks miljonit eurot.

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles