Simson: tasuta bussisüsteemiga mitteliitunud saavad otsust muuta (8)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majandus- ja taristuminister Kadri Simson.
Majandus- ja taristuminister Kadri Simson. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Majandus- ja taristuminister Kadri Simsoni sõnul saavad need neli maakonda, mis ei lähe laupäevast üle tasuta maakondlikule ühistranspordile oma otsuse ümber vaadata ning soovi korral liituda kõikidele inimestele kehtiva nulleurose piletisüsteemiga.

Neljas maakonnas tasuta sõitu ei rakendu – Lääne-Virumaal, Harjumaal, Raplamaal, Pärnumaal – kuid ka need maakonnad saavad oma otsust muuta, kui peavad seda sobilikuks, ütles Simson valitsuse pressikonverentsil.

Kui 11 maakonnas rakendub maakondlikel bussiliinidel tasuta ehk nulleurone bussipilet, siis neljas maakonnas saavad tasuta sõita vaid alla 20-aastased noored ja üle 62-aastased vanemaealised inimesed, kõik teised peavad bussipileti eest tasuma.

Alates 1. juulist ehk laupäevast kehtib nulleurone maakonna bussiliini pilet Valgamaal, Võrumaal, Viljandimaal, Põlvamaal, Järvamaal, Jõgevamaal, Tartumaal, Ida-Virumaal, Hiiumaal, Saaremaal ja MTÜ Põhja-Eesti Ühistranspordikeskuse poolt korraldavatel liinidel Läänemaal.

Nullhinnaga piletit pakkuvad bussid hakkavad kandma vastavat silti. Bussi sisenedes tuleb enda sõit registreerida ehk valideerida ühiskaart. Kui valideerimisaparaate bussis ei ole, siis väljastab bussijuht sõitjale vastava nullhinnaga pileti, teatas maanteeamet.

Sõit on vaja registreerida, nii et liiniveo korraldajad saaksid bussiliini käigushoidmise vajalikkuse hindamiseks statistikat liinil reisijate arvu kohta. Ühiskaardi saab soetada 2 euroga kas bussist või muudest müügipunktidest. Ühiskaarti ei pea isikustama ning see kehtib kõigis nulleurose pileti üle võtnud maakondades.

Majandus- ja taristuminister Kadri Simson allkirjastas aprilli lõpus piletihinnamääruse, mis võimaldab juulist maakondlikel bussiliinidel endiselt senises määras piletit küsida, kuid ka tasuta transporti pakkuda. Kui kohalikud ühistranspordikeskused maakondlikus bussiliikluses juulist piletihindu ei langeta, näiteks nullini, siis nad tõenäoliselt jäävad vähemalt osaliselt ilma riigieelarves ette nähtud maakondliku ühistranspordi lisarahastusest.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles