Analüütik: alates 2011. aastast on kõige kokkuhoidlikum eurotsooni riik olnud Kreeka, kõige laristavam Eesti (20)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mamoadvisory.com

Danske Banki endine makroanalüütik Lars Christensen, kes oli kümme aastat tagasi pea ainus, kes ennustas Eestile suurt majanduslangust, kirjutab veebisaidis Patreon, et alates 2011. aastast on olnud kõige kokkuhoidlikuma eelarvepoliitikaga Kreeka ning kõige lõdvema poliitikaga Eesti.

Christenseni sõnul on alates 2011. aastast teinud eelarvekokkuhoiuks teinud kõige vähem Eesti, keda peetakse tihti «konservatiivse eelarvepoliitikaga» riigiks.

Lars Christensen on tuntud makroanalüütik, kes ennustas aastatel 2006–2008. Ida-Euroopa riikidele, kaasa arvatud Eesti, suurt majanduslangust. Ta oli aastatel 2001–2015 Danske Banki peaökonomist, seejärel analüüsi- ja nõustamisfirma Markets & Money Advisory juht ja kaasasutaja.

Euroala riikide eelarvete struktuurse tasakaalu muutus aastatel 2011–2018. (protsendipunkti SKT suhtes)
Euroala riikide eelarvete struktuurse tasakaalu muutus aastatel 2011–2018. (protsendipunkti SKT suhtes) Foto: Lars Christiansen

Eesti riigieelarve puudujäägile on tähelepanu juhtinud ka Euroopa Komisjon. Komisjoni hinnangul on see jätkuvalt Eesti ametlikust seisukohast märksa suurem. Rahandusministeeriumi kinnitusel aga täidab Eesti eelarvetasakaalu nõudeid Euroopa Komisjoni hinnangul üldiselt ja riigi eelarvestrateegia kava järgi täidab nõudeid täielikult. Ministeeriumi väitel on valitsussektori eelarve järgnevatel aastatel struktuurselt tasakaalus ja nominaalselt ülejäägis ja Eesti praegugi madal võlakoormus väheneb. 

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles