Trump pani börsid kukkuma

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
New Yorgi börs
New Yorgi börs Foto: Wang Ying / imago/Xinhua/Scanpix

USA presidendi Donald Trumpi järjekordne samm majanduspingete suurendamiseks Hiinaga pani kukkuma nii aktsiaturud kui ka võbelema dollari kursi. Languse eesotsas olid tehnoloogiasektori aktsiad.

Järjekordne Hiina-vastaste tegevuste väljavaade, mis peaks välja kuulutatama laupäeval, kukutas aktsiaturge kogu maailmas. USA börsiindeks S&P 500 langes 1,4 protsenti, tehnoloogiaktsiate rikas Nasdaqi koondindeks kukkus üle kahe protsendi.

Eile esimestel kauplemistundidel, mil S&P 500 oli langenud üle kahe protsendi, tviitis rahandusminister Steven Mnuchin, et uued investeerimispiirangud ei ole Hiina-spetsiifilised vaid laiemad ning puudutavad kõiki riike, kes püüavad varastada nende tehnoloogiat. Hiljem langus taandus veidi pärast seda kui Valge Maja kaubandusnõunik ning Hiina-kriitiline Peter Navarro teatas, et uusi investeerimispiiranguid pole ette näha ning süüdistas turge  ülereageerimises.

«Mis siin toimub, on lihtsalt valestimõistmine, kuhu president suundub. President soovib ainult vaba, ausat ja vastastikust kaubandust,» ütles Navarro.

Näiteks, mikrokiipide tootja Micron Technology, kes teenib pool oma käibest Hiinas, aktsia kukkus 6,9 protsenti.

Trumpi Hiina-vastane retoorika kukutas ka dollari kurssi, mis oli viimase kuu jooksul teinud väga kiire tõusu. Euro tugevnes dollari suhtes eile ja täna hommikul peaaegu kahe kuu kõrgeimale tasemele, 1,1722 dollarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles