Nipp, millega riigilt rohkem pensioni saada (8)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edasilükatud vanaduspensioni võimalust kasutas mullu vaid 4 protsenti pensionile minejatest.
Edasilükatud vanaduspensioni võimalust kasutas mullu vaid 4 protsenti pensionile minejatest. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Kuna kindlustusseltsid hindavad pensioni väljamaksmisel riske kõrgemalt kui riik, oleks inimestel mõttekas lükata esimese samba pensionit edasi ja kasutada alguses ainult teist või kolmandat sammast, kuna see annab tulevikus märgatava pensionilisa.

Tallinna Ülikooli vanemteadur ja pensionisüsteemide uurija Lauri Leppik selgitas, et teise samba kindlustuspensioni pakkuvad kindlustusseltsid on riskide hindamisel konservatiivsed ja pakuvad ühekordse sissemakse eest madalat pensioni, samas kui riik sisuliselt premeerib aktiivseid ja pikaealisi inimesi, makstes edasilükatud pensioni valijatele lisapensioni, kirjutab Äripäev.

Lihtsustatult tähendab see seda, et iga edasilükatud kuu eest suurendab riik pensioni 0,9 protsenti, ja seda inimese elu lõpuni. 

Kui võtta sel aastal pensioniikka jõudev mees, kellel on teise sambasse kogunenud 10 000 eurot, hakkab ta Pensionikeskus.ee andmetel pensionilepingu alusel kindlustusseltsilt saama igakuist pensionilisa elu lõpuni maksimaalselt 43,6 eurot.

Kui ta on aga välja teeninud keskmise riikliku pensioni ehk 450 eurot kuus ja lükkaks oma vanaduspensionile jäämist edasi ligi kahe aasta võrra ehk loovutaks riigile umbes 10 000 eurot, maksab riik talle elu lõpuni iga kuu 89 eurot ehk ligi 20 protsenti pensionilisa.

Loe pikemalt Äripäevast.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles