Vene miljonärile katet teinud eestlasest advokaat: arvan, et Sotši olümpiaraha siin ei liikunud (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vendade Bilalovite tegevus Sotši taliolümpia suusahüppemägede kompleksi rajamisel teenis president Vladimir Putini meelepaha.
Vendade Bilalovite tegevus Sotši taliolümpia suusahüppemägede kompleksi rajamisel teenis president Vladimir Putini meelepaha. Foto: Michael Dalder/Reuters/Scanpix
  • Värskelt lekkinud dokumentide järgi oli Pihlak Bilalovi ettevõtete variomanik.
  • Advokaat Pihlaku väitel osutas ta Bilalovile nominatiivse aktsionäri teenust.
  • Advokaadi kinnitusel lõpetas ta Bilaloviga lepingu ega paku talle enam õigusabi.
  • Vennad Bilalovid kaotasid Kremli soosingu, nende tulevik on ebaselge.

Tallinna kesklinnas tegutseva advokaadibüroo Legalia advokaat Aivar Pihlak esindas aastaid Vene ärimeest Magomed Bilalovit. Bilalov oli lähedalt seotud Sotši olümpiaks suusahüppetornide ehitamisega, milleks kulutatud raha suhtes alustati Venemaal kriminaaluurimist.

46-aastane avaar Bilalov oli peamiselt tuntud mäesuusakuurordi ehitajana Krasnaja Poljanas Sotšis. Bilalovist kaks aastat vanem vend Ahmed oli võimupartei esindajana Venemaa riigiduuma liige 1999–2007 ja Venemaa olümpiakomitee asepresident 2009–2013. Nende tädipojad Ziavudin ja Magomed Magomedov olid dollarimiljardärid, kes juhtisid sel aastakümnel Venemaal üht kiiremini kasvanud äriimpeeriumit Summa. Kaks vendadepaari ajasid ühist äri juba 1990. aastate algul.

Ahmed ja Magomed Bilalov.
Ahmed ja Magomed Bilalov. Foto: En.crimerussia.com

Praegu pole Bilalovid ja Magomedovid Venemaal enam tegijad. Kõigepealt langesid Bilalovid, kes vastutasid Sotši taliolümpia ajaks suusahüppemägede kompleksi ehitamise eest eestlaste külas Eesti Aiakeses.

2013. aasta veebruaris, täpselt aasta enne mänge käis olümpiaobjekte inspekteerimas Venemaa president Vladimir Putin. Putin süüdistas Ahmed Bilalovit telekaamerate ees olümpia saboteerimises, kui sai teada, et suusahüppemäed pidid valmima juba 2011 suvel, aga polnud ikka valmis. Samuti ärritas Putinit, et nende maksumus kallines algsega võrreldes koguni seitse korda (1,2 miljardilt rublalt kaheksale miljardile).

President Vladimir Putin 2013. aastal inspekteerimas Krasnaja Poljanas Sotši olümpia suusahüppemägede valmimist.
President Vladimir Putin 2013. aastal inspekteerimas Krasnaja Poljanas Sotši olümpia suusahüppemägede valmimist. Foto: Aleksei Nikolski/AFP/SCANPIX

Omanikku varjati

Süüdlasena selles kõiges nimetati Putinile just Ahmed Bilalovit, kuigi meedia andmetel tegeles trampliinide ehitamisega hoopis tema vend Magomed Bilalov, kes oli selleks ajaks oma osaluse trampliine ehitanud firmas müünud ametlikult Venemaa suurimale pangale Sberbank.

Aivar Pihlak.
Aivar Pihlak. Foto: Peeter Langovits.

Juba varasematest leketest ilmnes, et Magomed Bilalov ajas oma varifirmade tegevust Eestis advokaat Aivar Pihlaku kaudu ning just selliste teenuste pakkumisele spetsialiseerunud ettevõttega Larssen Corporate Services. Värskelt lekkinud dokumendid näitavad aga, et Pihlak ei olnud lihtsalt Bilalovi ettevõtete varijuht, vaid ka variomanik.

See selgub kahe Briti Neitsisaartel registreeritud ettevõtte – Lincon Assets Limited ja Innovation on Demand Inc – ametlikust aktsionäride nimekirjast. Mõlemad dokumendid näitavad ettevõtete omanikuna Pihlakut ja seda just Sotši olümpiale vahetult eelnenud aastate jooksul.

Pihlak ütles, et pärast eelmist Panama paberite leket otsustas ta Bilaloviga lepingu üles öelda ega osuta viimasele enam õigusabi teenust.

Lincon Assetsi aktsiad kirjutati Pihlakult Magomed Bilalovi nimele ümber 15. oktoobril 2013. Innovation on Demand kuulus talle 2012. aasta juunini, ent seejärel tegutses variomanikuna Pihlak, kuni andis aasta hiljem omanduse edasi Veronika Fedorovale. Tõenäoliselt oli ka see samm seotud tegeliku omaniku varjamisega. Fedorova ja Magomed Bilalov jagavad varem aadressitõestuseks esitatud dokumendi järgi ühist eluaset Londonis Hyde Parki äärses kortermajas.

Pihlak ütles Postimehele, et osutas Magomed Bilalovile nominatiivse aktsionäri teenust. Küsimusele, kas ettevõtetest liikusid läbi ka Sotši olümpia suusahüppemägede ehitamise hinda kordades paisutanud rahad, vastas Pihlak, et tema rahaasjadega ei tegelenud. «Ma arvan, et mitte,» lausus ta.

Pihlak ütles, et pärast eelmist Panama paberite leket otsustas ta Magomed Bilaloviga lepingu üles öelda ega osuta viimasele enam õigusabi teenust. Värskete dokumentide järgi soovis Magomed Bilalov Lincon Assetsi tegevuse lõpetada ning tema esindaja käis vastavate e-kirjadega Panama kurikuulsa advokaadibüroo ja korporatiivteenuste pakkuja Mossack Fonseca haldurile järjepidevalt peale. Kui haldur palus esitada tegevuse lõpetamiseks vajalikud dokumendid, mis muuhulgas näitaksid ettevõtte vara ja päritolu, jättis Magomed Bilalov asja soiku.

Kaotasid soosingu

Venemaa julgeolekuteenistus FSB ja prokuratuur algatasid olümpia eel kriminaalasja olümpiarahade kuritarvitamise kohta, mispeale vennad Bilalovid kiirelt Venemaalt minema sõitsid.

Sugulaste Magomedovite kaudu peaminister Dmitri Medvedevile lähedaste ärimeeste ringi kuulunud Ahmed Bilalov oli aasta enne olümpiat riigi loodud korporatsiooni Põhja-Kaukaasia Kuurordid direktorite nõukogu esimees ja Magomed Bilalov juhtis Eesti Aiakese kõrval Krasnaja Poljanal mäesuusakuurordi Gornaja Karussel ehitamist. Noorem vend võeti kohe maha olümpiakomitee asepresidendi kohalt ja Põhja-Kaukaasia Kuurortide direktorite nõukogust. Samuti oli ta sunnitud maha müüma oma osaluse mäesuusakuurordi ehitamisel Krasnaja Poljanas.

Kriminaalasjad Londonisse põgenenud Bilalovite suhtes ei jõudnud aga kuhugi ja süüdistusi nende vastu ei esitatud. 2016. aasta kevadel väitis Vene meedia, et Bilalovite tädipojal Ziavudin Magomedovil, kes oli tollal Putini lemmiku Öise Hokiliiga (selle venekeelne lühend on NHL, nagu ka maailma tugevaimal hokiliigal Põhja-Ameerikas – J. P.) peasponsor, õnnestus Kremliga kokku leppida oma sugulaste naasmises, lubades vastutasuks valuraha.

Väidetavalt naaseksid Bilalovid mõneks ajaks Moskvasse, aga nende ammune tuttav ei osanud esmaspäeval Postimehele öelda, kas nad elavad praegu Venemaal või Londonis.

«Isegi tavaolukorras ei armasta tõsised inimesed rääkida oma rahast. Aga tema (Magomed Bilalov – J. P.) on ju praegu jõuametkondade suure tähelepanu all. Mingit ametlikku teadet vastupidise kohta pole olnud,» ütles allikas. «Mulle tundub siiski, et ta lahendab oma probleemid ise,» lisas ta.

Ärimees Magomed Magomedov tänavu mais Moskva Tverskoi kohtus.
Ärimees Magomed Magomedov tänavu mais Moskva Tverskoi kohtus. Foto: Ramil Sitdikov/Sputnik/SCANPIX

Tänavu kevadel langesid Venemaal ebasoosingusse Bilaloveid aidanud vennad Magomedovid, keda süüdistatakse 2,5 miljardi rubla (ligi 34 miljoni euro) riigi raha riisumises ja selleks kuritegeliku ühenduse loomises. Üks süüdistus puudutab väidetavaid kuritarvitusi praegu Venemaal toimuvateks jalgpalli maailmameistrivõistlusteks Kaliningradi ehitatud staadioni rajamisel. Juba kolmandat kuud istuvad vennad Magomedovid Moskvas Lefortovo kuulsas eeluurimisvanglas.

Kallilt ehitatud hüppemäed Eesti Aiakeses seisvad endiselt, aga ehitusvigade tõttu pole neid peale Sotši olümpiat võistlusteks ega treenimiseks peaaegu kasutatud. Tänavu peeti seal meedia andmetel vaid üks võistlus.

Advokaat Aivar Pihlak

  • Töötab advokaadibüroos Legalia.
  • Spetsialiseerunud äri- ja võlaõigusele, tsiviilkohtumenetlusele, ühinemistele ja omandamistele, pankrotiõigusele, pangandus- ja finantsõigusele, väärtpaberitele, maksuõigusele, asjaõigusele.
  • Oli seotud skandaalse ärimehe Ernesto Preatoniga, kellega koos oli maksukuriteo süüasjas ka kohtu all. Kohus lõpetas süüasja 2007. aastal oportuniteedi alusel.
  • Kaitsnud kohtus näiteks võlgadesse sattunud endist tippsportlast Indrek Pertelsoni kui ka skandaalse kuulsusega raudtee-erastajat Giovanni Sposatot.
Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles